Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роднините на Николай едва ли ще получат 150 хил. лв. кръвнина, миската няма собственост на свое име

Адвокатите и на двете страни обжалват присъдата на Варненския окръжен съд

Анита Мейзер в най-лошия случай ще лежи 18 месеца вместо отсъдените й 3 години в Сливенския затвор, коментираха пред "168 часа" близки до разследването.

Ако изобщо в подобна ситуация може да се говори за победител, то категорично Анита Мейзер е с вдигната от съдията ръка в стартиралото като разкрито "мегапрестъпление", за което 3 месеца по-късно има присъда 3 г. лишаване от свобода.

Това е обективното заключение на Варненския окръжен съд, който преди дни определи наказанието на скандалната миска, подведена под отговорност за

причиняване на смъртта

на мъжа си Николай

по непредпазливост

Присъдата е и наказание за предлагания подкуп от Анита на полицай, за да прикрие какво е направила. Тя е осъдена да плати 150 000 лв. кръвнина на роднините на съпруга си.

Присъдата бе определена в безпрецедентни за Варна условия в съдебна зала. Тя бе изпълнена с приятели на починалия и негови близки. Част от тях не само подвикваха, дюдюкаха, ръкопляскаха, но и

обиждаха подсъдимата

и прокурорката,

която не реагира на квалификациите към нея в качеството й на длъжностно лице.

Без реакция остана и съдебният състав, който допусна в залата да се нарушават елементарните правила на поведение и уважение към институцията.

Така се стигна до ситуацията съдът да признае по 50% от претенциите на двете страни Той остави в затвора Анита Желева, известна повече като Мейзер - каквито бяха претенциите на роднините на починалия, но й даде само 3 г. заради липсата на доказателства за умишлено убийство, както пледира защитата на подсъдимата.

В момента

и двете страни в

процеса са категорични, че ще протестират присъдата

Роднините на Николай смятат, че тя не отразявала обективната ситуация, а адвокатът на Мейзер - защото ефективното изтърпяване на наказание не е основано на доказателства за тежестта на вината й.

Тъй като на втора и трета инстанция се проверява само работата на първоинстанционния съд и наличето на законови противоречия, никой не очаква да се промени тежестта на квалификацията срещу Анита Мейзер - причиняване на смърт по непредпазливост.

В най-лошия случай скандалната миска ще е на свобода след година и половина. По отношение на 150 хил. лв. кръвнина роднините на Николай вероятно скоро няма да получат и лев, както става в 80% случаите, подобни на този. Заради факта, че Мейзер няма собственост на свое име.

През последните 3 месеца различни медии написаха всевъзможни интерпретации на случилото се между Мейзер и Николай.

Публикуваха се

купища неистини

в гонене на евтини сензации. "168 часа" от самото начало бе на позиции, изцяло потвърдени и в обвинителния акт на прокуратурата.

На 12 декември окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителния акт срещу 52-годишната Анита Желева, известна и като Анита Мейзер, съобщиха от държавното обвинение.

Тя ще отговаря пред съда по две обвинения – за причиняване по непредпазливост на смъртта на съпруга си Николай Димов и за предлагане на подкуп от 30 хил. евро на полицейски служител.

Желева се е признала за виновна, посочват от прокуратурата.

"Смъртта на Николай Димов настъпила при предприет от него експеримент за демонстрация на сила. Анита

Желева завързала

краката, ръцете и

врата му с кабелни стяжки,

известни като свински опашки, по негово настояване, от които той трябвало със сила да се освободи сам.

Демонстрацията на сила трябвало да бъде заснета от Анита, а клипът - представен на хора от Панама и Колумбия, за да послужи на културиста Николай да бъде включен в схема, от която ще печели много", се казва в съобщение на прокуратурата.

Стегнатите свински опашки на врата му обаче са притиснали венозните съдове в областта на шията, се казва в обвинителния акт.

Прокуратурата посочва, че Димов е скъсал превръзката на ръцете си и е опитал да освободи врата си, но така примката се затегнала около врата му допълнително,

той изгубил съзнание и се отпуснал на масажната маса, където провеждал експеримента. 

Какво е становището на прокуратурата, четете в хартиеното издание.