Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феноменалният режисьор на филм №1 в Кан Ксавие Долан ще се отдаде на актьорството след завършването на новата си лента, в която ще дебютира Адел

В първия месец от новата 2017 г. най-забележителното заглавие от родния кинокалендара е филмовия първенец от Кан "Това е само краят на света" (Juste la fin du monde), който ще се завърти с редовни прожекции на големия екран у нас.

Лентата, която се нареди сред деветте чуждоезични продукции в шорт листата списък с претендентите за "Оскар", сама обяснява защо и как канадският режисьор Ксавие Долан успява за седем години да се преобрази от "детето-чудо" в най-вълнуващия съвременен глас в канадското кино.

Долан е актьор, но прави шеметен режисьорски дебют в Кан още едва 20-годишен със своя филм "Аз убих майка си", който печели три награди от фестивала.

Феноменалният творец е неуморим и се нагърбва с много отговорности в процеса на създаване на "Това е само краят на света", на който е и сценарист, и монтажист.

Драмата е екранизация по пиеса на Жан-Люк Лагарс, признат за един от най-значимите модерни френски драматурзи едва след преждевременната си смърт вследствие на заболяване, свързано със СПИН.

Текстът е адаптиран от Долан по забележителен начин и заснет с дръзки близки планове, които отвеждат дълбоко към вътрешния свят на героите - техните спомени, страхове, надежди, задушаваща мъка и силна любов един към друг.

Пред камерата е събрано най-доброто от френския артистичен елит и в объркано семейство се преобразяват носителката на "Оскар" Марион Котияр, звездата и носител на "Сезар" Венсан Касел, четирикратно отличената със "Сезар" Натали Бай, актьора и модел Гаспар Юлиел и актрисата и модел Леа Седу.

Историята разказва за блудния син и хронично болен писател Луи (Гаспар Юлиел), който

се завръща у дома

след 12 години отсъствие,

за да признае

на близките си, че умира. Семейството на героя не го приема с отворени обятия, защото не може да му прости лесно дългото бягство. И настъпва същински безпорядък.

Най-гневни и нападателни към Луи са брат му Антоан(Венсан Касел) и сестра му Сюзан (Леа Сейду) и са подкрепени в своята обида от заминаването му и негодувание от тихата му и затворена снаха Катрин (Марион Котияр). Единствено майка му (Натали Бай) прави всичко по силите си, за

да успокои страстите в семейството

и да запази мира между децата си.

Между петимата членове на фамилията се завихрят бурни разговори и скандали в опитите им да анализират живота си, своите избори и грешки, а самият Луи е принуден да слуша... И няма възможност да сподели лошата новина, която го е върнала при тях.

Ксавие Долан признава, че използва много малко аспекти от своя живот в правенето на "Това е само краят на света" и много, много детайли.

"Всъщност пиесата на Лагарс ми се стори близка, без да има някаква особена връзка или сходство с моя живот. Нямам братя и сестри. Обичам роднините си както от страна на майка ми, така и от страна на баща ми. Трябва да се чете между редовете, за да се открият неща, които наистина се преплитат с моя живот или минало. Но ако го направите, ще откриете

множество появаващи се

и съвпадащи детайли", обяснява в интервю режисьорът.

В момента той работи по няколко различни проекта и най-вече по своя първи англоезичен филм "Смъртта и животът на Джон Ф. Донован", в който ще дебютира като актриса музикалната звезда Адел, редом до Кит Харингтън, Натали Портман и Джесика Частейн, Сюзън Сарандън. Именно Долан засне видеоклипа към песента на Адел Hello, която се превърна в мегахит.

За въпросната лента се налага пълно пренаписване на сценария, след като продуцент скъсва първия вариант на парченца.

Долан е категоричен, че след завършването на филма смята да се посвети почти изцяло на работата си като актьор.

Ксавие Долан
Ксавие Долан

"Заради режисурата жертвах актьорството, но повече не мога. Работя толкова усилено с актьорите и им давам всичко от себе си. Харесва ми да ги гледам, като играят, да играя чрез тях и да се вдъхновявам от тях, но това не ми е достатъчно. Завиждам им. Когато актьорът не играе, той губи свежестта си, а режисурата - колкото и да е интересна, не е освобождаваща. Само актьорството е. Поне за мен. Има много актьори, които мечтаят да режисират именно

за да имат контрол.

Аз искам да се освободя

от него",

признава артистът.

"Това е само краят на света" имаше своите прожекции в рамките на "Киномания 2016", а на 20 януари ще бъде и редовната му премиера в кината у нас.