Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елизавета Глинка заедно с президента Владимир Путин по време на удостояването й с държавна премия за заслуги СНИМКА: ТВ ЦЕНТЪР
Елизавета Глинка заедно с президента Владимир Путин по време на удостояването й с държавна премия за заслуги СНИМКА: ТВ ЦЕНТЪР

"Днес се навършват 6 години от смъртта на Вера. А от тази конференция - 10 години. Колко се е променил светът от тогава. Колко хора преминаха в категорията "бивши", колко нови приятели са дошли от нищото. Благодаря на всички, които бяха с нас. Чакам и вярвам, че войната ще свърши, че всички ще престанем да правим и да пишем един на друг лоши неща и лоши думи. И че ще има много хосписи. И няма да има ранени и гладни деца

 До скоро, Вера! (рус. - До встречи, Вера!)"

Това потресаващо послание е отправила в последния си постинг във Фейсбук към починала своя приятелка известната руска правозащитничка Елизавета Глинка, която загина на борда на разбилия се Ту-154 в Черно море, научи "168 часа". 

От профила в социалната мрежа на по известната като "Доктор Лиза" Елизавета Глинка става ясно, че коментарът й е писан съвсем наскоро - на 21 декември. 

„Кой би могъл да предположи, че тази среща ще бъде толкова скоро“ , гласи пък  тъжният коментар непосредствено под нейния. Вера умира на 21 декември 2010 г. и явно затова на същата дата приятелката й Лиза е решила да припомни на стената си във Фейсбук за нея.

От своя страна въпросната приятелка, която вече не е между живите също е известна в Русия - Вера Милионшчикова. По нейна инициатива през 2006 г. е създадена фондация "Вера", която има за цел изграждането на хосписи на територията на Русия. Благотворителната организация е оглавена от дъщерята на Милионшчикова - Анна Федермесер.

За благородната си дейност Вера Милионшчикова многократно е удостоявана с държавни награди в сферата на здравеопазването.

Самата Глинка е реаниматор по професия. И когато първоначално се появи новината за самолетната катастрофа имаше плахи надежди, че не успяла да се качи навреме.
Тя участва в работата на първия хоспис в Москва, а след това сама става основател на първия хоспис в Киев. По-късно е и член и на Управителния съвет на фондация „ Вера“
През 2007 г. създава благотворителния фонд „Справедлива помощ, който е спонсориран от партия „Справедлива Русия“.

През 2015 г. тя отива в Източна Украйна, където организацията и подпомага хора в беда в така нар. Донецка и Луганска републики.

През 2015 и 2016 г. тя посещава и Надежда Савченко преди съдебния процес в град Ростов. Според адвокатите на Савченко, рускинята й е предлагала да се признае за виновна след което ще бъде помилвана.

От 2015 г., по време на войната, Елизавета Глинка многократно пътува до Сирия на хуманитарни мисии. Участва в доставката и разпространението на лекарства и организиране на медицински грижи за цивилното население в изстрадалата от гражданската война близкоизточна страна.