Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПРАВДАНИТЕ: Четиримата в съда - (от ляво на дясно) Николай Йовев, Васил Георгиев, Стоян Ставрев, Александър Ангов. СНИМКА: АВТОРЪТ
ОПРАВДАНИТЕ: Четиримата в съда - (от ляво на дясно) Николай Йовев, Васил Георгиев, Стоян Ставрев, Александър Ангов. СНИМКА: АВТОРЪТ


Оправдаха четиримата националисти за смъртта на ром от Сандански с бомба “сюрприз”

На 29 юни 2012 г. сутринта санданчанинът Малин Илиев тръгва за работа. Заедно с група роми са наети като строители и малко преди 6 ч се събират пред клуба на "Евророма" в Сандански, за да ги откара микробус до строежа в близкото с. Поленица.
Четирима от бригадата се качили в буса, а 59-годишният Малин видял малка черна чантичка на стълбите пред клуба и се навел да я вземе. В този момент тя избухва в ръцете му.
Самоделното взривно устройство е било тип "сюрприз", с основен заряд от взривно вещество около 200 грама триацетонов трипероксид, вторичен заряд - 200 грама амониев нитрат, 3 бр. батерии 9V и средство за иницииране на основния заряд - самоделен електровъзпламенител.
Бомбата е задействана от Малин при повдигане на чантата, в която е била поставена. Батериите са подали електричен импулс към средството за иницииране, от което е последвал взрив.
Пострадалият бе настанен първо в санданската болница, а после преместен във ВМА в тежко състояние, с разкъсани вътрешни органи, без ръка, без зрение и слух. Умира месец по-късно, въпреки усилията на лекарите да спасят живота му.
По-малко от два часа след взрива полицията арестува заподозрените Николай Йовев, Александър Ангов, Васил Георгиев и Стоян Ставрев, всички на възраст от 21 до 25 г.
Повдигат им обвинения, че като съучастници
умишлено са умъртвили Малин Илиев
по начин и със средства опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за убития и по расистки подбуди, чрез поставяне на публично място на самоделно взривно устройство.
Малко по-късно на трима от тях - Николай Йовев, Александър Ангов и Васил Георгиев, се подвига и второ обвинение. Според прокуратурата на 16 април 2012 г. около 3 часа тримата са направили опит умишлено да умъртвят 17-годишния ром Атанас Миланов чрез задействане и хвърляне в квартирата му на
две взривни устройства с основен заряд на взривното вещество - 50 грама ацетонов прекис или 30 грама уротропинов прекис, корпус на основния заряд - пластмасова тръба с диаметър около 32 мм, омотана с найлон, допълнителен заряд от взривно вещество - амониева селитра, корпус на целия заряд - метална кутия с диаметър около 80 мм, допълнителни метални фрагменти - различни по размер рапиди и парчета арматурно желязо и със средство за иницииране на основния заряд -
фитил от пиротехническо изделие,
като деянието е извършено по начин и със средства опасни за живота на мнозина и е останало недовършено. Тогава едната хвърлена самоделка в стаята на момчето не избухнала, а втората се взривила и по чудо той се отървал с леки наранявания. След атентата в двора на къщата била намерена бележка с изрязани от вестници букви, на която пишело: "Търпението ни се изчерпва. Вън!"
Четири години и половина по-късно младежите са оправдани от Окръжния съд в Благоевград на първа инстанция. Прокуратурата вероятно ще протестира оневиняването им пред Софийския апелативен съд. Отхвърлени бяха гражданските искове за обезщетения. Вдовицата Сашка Илиева бе поискала 200 хил. лв., а дъщерите на Малин - Сузана и Снежанка - по 100 хил. лв. Момчето Атанас Миланов, в чиято спалня избухна бомба, поиска 100 хил. лв. обезщетение, което след оправдателната присъда не бе уважено.
Докато продължаваше разследването, Николай Йовев лежа година и шест месеца в ареста, а останалите трима - по няколко месеца. В защита на националистите техни приятели направиха няколко
протеста пред съда
и прокуратурата
В рамките на 26 съдебни заседания бяха разпитани над 40 свидетели, като 4-ма от тях бяха анонимни. Изготвени бяха над 10 експертизи.
В крайна сметка съдът оневини четиримата младежи засега.

Какво казват самите оправдани за решението на съда, четете в печатното издание на в. "168 часа"