Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е по празниците да избегнем ужасния махмурлук? Руснаци, живеещи у нас, и проф. Донка Байкова са категорични, че може. Тайната рецепта на московчани е много стара, но резултатите й са изпитани многократно.

Преди да започне купонът трябва да се изпие чаша олио, да се хапне напоена с мазнина филия или тя да е намазана обилно с масло.

Консумацията на сланина също върши работа

"Руснаците пият много, защото знаят, че когато ядат сланина или пият олио, тази мазнина забавя резорбцията, тоест всмукването в кръвообращението на алкохолната субстанция", обясни пред "168 часа" проф. Донка Байкова. Според специалисти всички, които са решили да злоупотребят с алкохола по празниците, спокойно могат да се възползват от този изпитан метод.

На всеки поносимостта към алкохола е различна

"Това се дължи на ензима алкохолдехидрогеназа на черния дроб, който е дефицитен при много хора – казва д-р Байкова. - От една чаша бира някои могат да получат силно неразположение и да бъдат опиянени. Обратно, има хора с по-голяма поносимост, които могат да поемат повече."

Алкохолът е вещество, което е водноразтворимо и мастноразтворимо. За разлика от много други има способността да се абсорбира от горните отдели на храносмилателния тракт.

"Ако задържим в уста дадена алкохолна напитка ще видим, че усещаме съдържанието й в целия тракт. Ето защо с нея трябва да се подхожда много вниманително", категорична е Байкова.

В такъв случай как можем да минимизираме последиците?

"На първо място алкохолната напитка винаги

трябва да я консумираме с разредител,

примерно с чаша вода, за да намалим действието й. Може и с чаша зелен чай, цитронада, вода с лимон или мед", съветва Байкова.

На второ място алкохолът не трябва да се приема на гладно и без мезе.

"Хубаво е, когато имате намерение да прекалите с алкохола,

да наблягнете на мазни и тестени храни,

които ще забавят действието му", препоръчва диетологът Донка Байкова.

"За да намалим усвояването му и съответно негативните реакции, го консумираме задължително с храна, богата на белтъчини като например сирене, луканка, филе, месо, яйце", обяснява тя.

На трето място, но не и по важност, трябва да се знае, че е

много рисково да се комбинират различни напитки

Тоест, ако сме пили някакъв твърд алкохол и след това завършим с бира или с шампанско, веднага ще усетим неразположение и влошаване.

„Най-опасното в такива ситуации е след злоупотреба с дадена субстанция да приключим вечерта с газирано алкохолно питие – категорична е Байкова. - Тогава изведнъж въглеродният диоксид помага за самоусвояване на последната алкохолна субстанция, която обикновено е съчетана със захари, и настъпва много рязко влошаване на физическото състояние."

Сривът на централната нервна система е гарантиран

„Когато вече е настъпило опиянението, алкохолът заедно с газирания алкохол е още един рисков фактор по отношение на обезводняването – споделя лекарката. – Причината е, че има дехидратиращ ефект, увеличава диурезата, тоест загубата на течности от тялото и това влошава физическото себеусещане."

Според нея мозъкът нарушава захранването на клетките си, тъй като тялото губи течности. Поради тази причина се появяват силното главоболие и световъртежът. Гаденето, повръщането и болките в корема

се провокират от възпалението на лигавицата на стомаха, причинено от алкохола.

"Затова и често след свръхконсумация на алкохол човек усеща силна жажда – обяснява д-р Байкова. - Две са нещата, които трябва да се направят. Трябва ви дишане на хубав, чист въздух, придружено от консумация на много течности, за да се излъчат разградените продукти от алкохолната обмяна, и след това хидратиране, тоест да компенсираме водните загуби от тялото."

Какви са рецептите за махмурлука, след препиване, четете в хартиеното издание на "168 часа".