Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приятел с Милошевич, Кадафи и Елцин, милиардерът Беджет Пацоли се точи за властта в Косово през 2018 г.

Строителният магнат от Косово, 65-годишният Беджет Пацоли, направи събитие в социалните мрежи с уникална идея - той отвори вратите на имението си, за да отпразнува рождения си ден заедно с 20 000 приятели от фейсбук.

На партито на Пацоли бяха млади хора, които не помнят комунизма и войните, довели до разпадането на бивша Югославия - знак, че Пацоли се стреми да разшири популярността на партията си. Те се трупаха на тълпи в обширното имение, което предприемачът е построил на 20 минути път южно от Прищина, за да чуят репертоара на популярни албански певци и диджеи.

“Какво чудесно парти, какви хубави млади хора”, казва 3 дни по-късно пред агенция Блумбърг Пацоли, докато закусва на терасата си с изглед към градина във версайски стил, която се спуска стотици метри надолу към оградата на имението.

Пацоли изгражда инженерно-строителната си компания “Мабетекс” почти три десетилетия - време, в което също той води

дипломатически преговори с вече починали диктатори

като Слободан Милошевич и Муамар Кадафи. Базирана в Лугано, Швейцария, компанията му възстановява бившето великолепие на кремълските дворци и изгражда футуристичен град в Астана, Казахстан.

Компанията му е регионално значима с 1 милиард долара годишен приход според сайта на “Мабетекс”. Пацоли минава успешно през разследвания от руските и швейцарските следствени органи за първите си договори. Малцина знаят, че пътят му тръгва от малко планинско селце в близост до Прищина, където той се ражда като второто дете в бедно, но уважавано семейство с 11 деца. И че през 1974 г. е служил 11 месеца

в гвардията на маршал Йосиф Броз Тито,

където е бил ескорт на лидера на югославската република. След службата се връща в Косово. Става бакалавър по икономика, маркетинг и мениджмънт, а по-късно специализира в същата сфера в Цюрих. Големият му бизнес започва десетилетия по-късно, когато работи за бившия руски президент Борис Елцин.

През 1993 г., след като разпорежда да се щурмува Белия дом в Москва, за да се изкарат оттам депутатите, които искат неговата оставка, Елцин поръчва на шефа на администрацията си Павел Бородин да се направи ремонт на сградата. Бородин сключва договор с фирмата “Мабетекс” на Пацоли, когото познава от кметския си мандат в Якутск, период, в който е помогнал на Пацоли да се утвърди в Русия, пише Блумбърг.

Следват изгодни договори за реконструкция на двете здания на парламента. Пацоли си спечелва славата на изпълнител, който може да се справи със задачи в трудни условия, и получава още по-скъпа поръчка. През 1996 г. “Мабетекс” завършва реставрацията на президентския дворец, за което са ангажирани стотици работници и е вложено 50 кг злато.

Поръчката става обект на международно разследване по подозрение за корупция, което отслабва властта на Елцин според Блумбърг. През октомври 1998 г. по указание на генералния прокурор Юрий Скуратов е започнато дело по подозрение за злоупотреба на длъжностни лица от администрацията на президента.

Има съмнение, че фирмите "Maбетекс" и "Meрката"

са платили милиони долари на руски държавници

за получаването на изгодни договори, в това число и този за реставрацията на Кремъл.

През 1998 г. в Москва пристига швейцарският генерален прокурор Карла дел Понте. По думите на бившия главен прокурор на Русия Юрий Скуратов тя дошла с конфиденциални банкови документи, които доказват, че “Maбетекс” е платила милиони долари на Бородин и роднините на Елцин като комисиони за договорите за милиарди. Пацоли разказва, че срещата му с Понте била кратка.

“Ако бях направил това, бих направил повече, така че никога да не го откриете!", казал бизнесменът на Карла дел Понте. Той й обяснил, че не е извършил нищо незаконно и че всичките му договори са получени честно, а след това си тръгнал, като оставил на своя заместник да отговаря на останалите й въпроси, разказва той самият в свое интервю.

Скуратов излага друга версия, публикувана в книга през 2010 г. Той пише, че органите на реда в Русия са се заинтересували от Пацоли още през 1997 г., когато той с един от братята си долетял в Москва с частен самолет,

“с портфейл и чанта, в които имало натъпкани недекларирани долари

и английски лири”.

Тримата били задържани и пуснати едва след обаждане на Бородин. Пацоли казва, че банкови документи, доказващи негови неправомерни действия, са се появили поради неправилното разбиране за неговата роля в усилията по въвеждането в Русия на кредитни карти. А адвокатът на Пацоли - Еди Гринола, твърди, че думите на Скуратов не са истина и че при разследванията на руските и швейцарските органи не са открити никакви нарушения.

След разпита на Карла дел Понте през юни 2000 г. швейцарският съдебен следовател Даниел Дево предявява към Пацоли обвинение за пране на $4 млн. Според обвинението Пацоли е участник в престъпна група. През декември 2000 г. Генералната прокуратура на Русия прекратява наказателното дело заради липса на доказателства за престъпление.

Две години по-късно съд в Женева признава Бородин за виновен за получаването на подкуп в размер на 38 млн. швейцарски франка ($37,6 млн.) и той плаща глоба. След това швейцарските власти прекратяват разследването за дейността на “Maбетекс” и Пацоли. В имейл от 6 декември адвокат Гринола пише, че каквито и да било действия срещу Бородин не се отнасят нито за “Maбетекс”, нито за Пацоли.

Преди 10 години Пацоли прекратява бизнеса си в Русия и се фокусира върху Казахстан, където печели договор за 1 млрд. долара за обновяването на столицата Астана. В договора му влизат и президентският дворец, и операта. Пацоли се стреми да диверсифицира бизнеса си, като включва в него банково дело, застраховки, хотелиерство, а също така и да възроди своя политическа марка в Косово. Да се спечели доверието на 1,8 граждани, не е лесно. Неговите връзки с Русия и Сърбия, които са против независимостта на Косово, карат мнозина косовци да са скептични към него, отбелязва Блумбърг. В статии го наричат

“руския троянски кон”

и цитират негови изказвания: “Сърбия е майка на Косово” и “Косово не може да направи нищо без Сърбия.”

Какво си е казал с Милошевич през 1998 г. на специална среща и как се подготвя за президентските избори в Косово през 2018 г., четете в хартиеното издание