Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едва 75 мл е смъртоносната доза за човек от течност за чистачки с концентрация на метанол от 35%, заяви Емил Радев, евродепутат от ЕНП-ГЕРБ.

Същевременно в над 2/3 от течностите за чистачки на българския пазар се съдържат над 30%, при допустими и считани за безвредни едва 0,6% според европейските експерти.

Радев отдавна работи за това да се въведе забрана или поне ограничение на съдържанието на метанол в тях, тъй като всяка година ставаме свидетели на десетки смъртни случаи на хора, отровени от опасното вещество.

Той настоява Европейската комисия да предприеме стъпки в посока

ограничаване на съдържанието на метанол в течността за чистачки

на ниво ЕС.

Евродепутатът е поставил въпроса пред ЕК още в края на миналата година. Според него продуктите с такива опасни вещества трябва да са снабдени със специфични методи за затваряне, обезопасени за деца. А контролните органи трябва да следят за спазването на тези норми.

„Ако нивото на метанол се намали на 0,5% в течността за чистачки, тогава смъртоносната доза е над 5 литра, количество, което е почти невъзможно да бъде изпито, даже и от възрастен човек.

В случай че ЕК не вземе необходимите мерки за ограничаване на съдържанието на метанол в течността за чистачки, считам, че е крайно необходимо да се приемат законодателни промени в България, в тази насока, както и да се засили контролът над тези продукти. Само така ще можем и да спрем безсмислената загуба на човешки животи”, коментира евродепутатът.

До 1 юни 2015 г. редица държави все още имаха национално законодателство, което ограничаваше продажбата на широката общественост на вещества и смеси, класифицирани като токсични или силно токсични, в съответствие с Директивата за опасни вещества и Директивата за опасни препарати, обяснява още Радев.

Това законодателство ограничаваше концентрацията на метанол в продукти, предназначени за широката общественост до 10%. Това законодателство обаче отпадна от 1 юни 2015 г. и в момента няма законодателство на европейско ниво, което да ограничава съдържанието на метанол в течността за чистачки.

В момента прилагаме регламента щ 1272/2008 относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси (CLP).

Според този регламент метанолът е определен като запалима течност, както и като вещество, което причинява специфична токсичност за определени органи след еднократно излагане и като токсичен при поглъщане, вдишване, при контакт с кожата.

Това означава, че се предвиждат специфични методи за затваряне, обезопасени спрямо деца, и тактилни предупреждения, когато метанолът се съдържа в други вещества или смеси с концентрация, равна или превишаваща посочената, а именно от 3 и 10%. За смесите се изисква и тактилно предупреждение, тъй като при това положение сместа трябва да бъде класифицирана като запалима течност.

Съществуващото законодателство обаче засяга само етикетирането и опаковането, и това не попречи на големия брой тежки отравяния с метанол в страни, в които концентрацията на метанол в продукти, достъпни за широката общественост не е ограничен и в страни, където досега не е имало тежки отравяния.

Без всякакво ограничение на концентрация на метанол в течността за чистачките и денатуриран (метилов) спирт достъпни за потребителя, трябва да се очаква, че през зимата броят на новите случаи на отравяне, причинено от поглъщане на смеси, съдържащи висока концентрация на метанол в някои държави членки ще остане високо.