Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Куршум, попаднал право в сърцето, се оказва фатален за 33-годишния бургаски наркобос Иван Попов, известен с прозвището Костов, екзекутиран показно на 15 ноември м.г.

Убийството пред артклуб "Омара" в Поморие е извършено от 34-годишния Димитър Димитров-Бабата. Той е от Поморие, живее само с един, и то трансплантиран, бъбрек и допреди разстрела е бил близък с жертвата.

Няколко дни преди екзекуцията обаче отношенията между двамата рязко се влошават.

Чашата прелива, когато на 14 ноември м.г., ден преди убийството, Димитър е жестоко наказан от Иван Попов.

Наркобосът вика Бабата на среща,но на нея вместо разговор има бой с гумен чук по болното място на Димитър - в областта на присадения бъбрек.

На следващия ден двамата отново се засичат край магазин в центъра на Поморие. Виждайки ги, Иван Попов тръгва срещу Димитър и авера му Живко Панайотов. Те успяват да избягат, но Костов взема мобилните им телефони, оставени в незаключен голф, паркиран пред магазина.

След поредния екшън Димитър и Живко се срещат с авера си Недялко Гетов, а той ги свързва със Стойчо Казаков, от когото търсят помощ. Четиримата решават да се обадят на Иван Попов и да му поискат обяснение, както и да си вземат телефоните. Босът обаче на отговаря на обаждането.

Преди да се насочат с автомобил към центъра на Поморие, четиримата минават покрай блока на Димитър.

Бабата взема нож и друг предмет от БМВ-то на баща си. Дава хладното оръжие на Гетов, за да се защити при необходимост, и компанията тръгва да търси Иван Попов-Костов.

Откриват го в артклуб "Омара" на една от крайрежните алеи до старото пристанище в Поморие. Попов и двамата му гардове Гочо Гочев и Димитър Стефанов тъкмо си поръчват вечеря, часът е около 19,30. Попов обаче вижда Димитър и компания, набързо плаща сметката, без почти да се докосне до храната. Става и излиза, следван от гардовете си.

Малко преди двете групи да се засекатпред заведението, Живко Панайотов си тръгва и Димитър остава с двамата си авери Гетов и Казаков.

В един момент двете групи се озовават очи в очи на разстояние около 5-6 метра. Попов хуква към Димитър, посягайки да извади нещо изпод якето си. Когато стига на 2-3 метра от него, Димитър вади пистолет "Макаров" и открива стрелба по Попов.

След първия куршум, попаднал в тялото му, наркобосът прави крачка напред и докато още се свлича на земята, получава нови три куршума. Бургазлията се привежда, все още жив, а килърът му обръща гръб и се отдалечава на няколко крачки. Спира рязко, обръща се и отново тръгва към ранения. Вървейки към Костов, Бабата произвежда още три изстрела.

След като смъртно раненият мъж вече лежи на земята, Димитър пуска последните два куршума в гърба на Костов.

От произведените изстрели са нанесени девет входни огнестрелни наранявания по тялото на Попов. Куршумът на единия от изстрелите е попаднал пряко в сърцето, други са поразили белите дробове, слезката и черния дроб, сочи съдебномедицинската експертиза.

Несъвместимото с живота нараняване на сърцето е причинило смъртта на пострадалия, заключава патоанатомът д-р Косю Янков.

По време на стрелбата единият от гардовете на боса бяга, уплашен, че ще застрелят и него, а другият се крие зад вратата на заведението, което по това време е пълно с клиенти.

По-късно по време на разпитите част от тях разказват, че са чули пукотевицата, но помислили, че това са фойерверки. Разбрали какво се е случило едва когато на място пристигнали полиция, пожарна и линейки.

Лобното място на Костов - площадка вляво от входната врата на артклуба, остава оградено с полицейски ленти близо 24 часа.

Извършителят на показната екзекуция е задържан на следващата вечер в дома на свой приятел в Поморие. Междувременно той изхвърля пистолета в морето, в района на първия вълнолом. Оръжието така и не е открито.

Аверите на Бабата Казаков и Гетов са привлечени като свидетели. И двамата се кълнат, че не са знаели за пистолета и намеренията на Димитър да ликвидира Попов.

Според направената съдебнопсихиатрична експертиза 34-годишният Димитър Димитров е вменяем, съзнавал е какво върши и може да носи отговорност за деянията си.

Защитата на обвиняемия - бургаският адвокат Благой Потеров, обаче прави

искане за повторна психологическа експертиза, твърдейки, че извършената комплексна експертиза не дава ясни отговори.

Наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков отказва с мотив, че няма основание за нова.

"Едно от нещата, които ще поискаме веднага след започване на съдебния процес на 19 декември, е повторна психиатрична експертиза", заяви пред "168 часа" адвокат Потеров.

Тезата на защитата е, че подсъдимият Димитров е действал в състояние на афект, както и превишавайки пределите на неизбежната отбрана, тъй като Иван Попов извадил нож.

По време на разпитите в досъдебното производство Димитър дава кратки обяснения, заявявайки, че е действал при неизбежна отбрана, "под уплаха и смущение".

Според държавното обвинение обаче деянието се характеризира с изключителна дързост, хладнокръвие и бруталност. Обстоятелството, че част от произведените изстрели са били в гърба на пострадалия, опровергава твърденията на обвиняемия, че е действал под уплаха имущение, смята наблюдаващият прокурор.

Освен това убийството е извършено на публично място, близо до работещо заведение, се посочва в обвинителния акт.

Срещу стрелеца е повдигнато обвинение за убийство, извършено по начин и със средства, опасни за мнозина.

Прокуртурата е повдигнала и второ обвинение, то е за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.

Димитър обаче прекарва в ареста само три седмици след убийството. Пуснат е под домашен арест още преди Коледа м.г. заради сериозното си бъбречно заболяване. На три пъти се налага да викат спешна медицинска помощ за трансплантирания мъж в ареста.

Според основната версия именно тормозът върху болния Димитър от страна на Попов е станал повод за екзекуцията.

Според друга обаче наркобосът, който основно "бръмчал" в Поморие и Бургас, е бил поръчан заради зачестили издънки, а трансплантираният помориец се оказва

най-подходящият изпълнител на мократа поръчка.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, че и той, и Попов са употребявали наркотици.Попов обаче е имал "строг режим" - всеки ден марихуана и по 3-4 пъти седмично пико.

Наркобосът бил разведен, от известно време живеел с приятелка.

20 дни преди екзекуцията си Попов е задържан по сигнал, че веднъж вече осъден като шеф на организирана престъпна група, отново активно вербува наркодилъри. Претърсени са поршето и квартирата му в Созопол, намерени са няколко дози пико - достатъчни за арест и бързо производство.

Разследващите обаче преценяват, че има данни за нещо по-сериозно от притежаване на наркотици, и делото от районната поема към окръжна прокуратура.

Мярка за задържане на Попов след 24-часовия му полицейски арест така и не е взета. Заради тромавата процедура той изкарва една нощ зад решетките, след което отново яхва луксозното си порше.

Попов е с богато кримидосие и за него се разчува непосредствено преди знаменателните арести на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите и хората му през април 2007 г.

Тогава Попов и още 4-ма са задържани за разпространение на наркотици в големите бургаски квартали, а Попов е обвинен като лидер на организирана престъпна група (ОПГ). След съкратен съдебен процес през октомври 2010 г. Попов получава 3-годишна присъда.

През април 2012 г. срещу него е образувано ново разследване отново за ОПГ. Според обвинението Попов и хората му чрез внушаване на страх и насилие са опитали да преподчинят наркодилъри от Бургас и Айтос и да им прибират ”такса” върху продажбата на дрога.

Действали са с особена арогантност и жестокост. Бандата е извършвала палежи, отвличания и побои. При извършените обиски е намерено хладно оръжие - ножове, брадва, боксове, както и телескопични палки и наркотични вещества.

След разследване, продължило три години, тарторът Попов и седем от общо осем негови подчинени стигат до споразумение с прокуратурата.

Защо получават по-ниска присъда, изпълнена ли е тя и кога са намерили Иван Костов, четете в хартиения брой на изданието.