Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Какво е джаз? Човече, ако питаш, никога няма да разбереш. Паметта за отминалите неща е важна за джаз музиканта. Отминали неща като възрастни хора, пеещи под лунната светлина в задния двор в гореща лятна нощ, или нещо, казано много отдавна." - Луис Армстронг

С красиво благоговение към миналото е пропит мюзикълът La La Land на сценариста и режисьор Деймиън Чазел ("Камшичен удар"), който опиянява с любимия вкус на класиката в музиката, в киното -

в изкуството, което

оцветява живота.

С песен и танц героите от лентата изпъстрят със звезден прах сивотата на ежедневните несгоди, бързото потъпкване на надежди днес в един свят, в който е много трудно за доверчивото сърце да следва своя дълг да се бори за мечтите си.

Неслучайно филмът стана фаворит сред номинираните за 74-тите награди "Златен глобус", като фигурира в цели седем категории от съревнованието, включително за най-добра комедия/мюзикъл, сценарий, режисура и най-добра мъжка и женска роля.

На второ място при подбора на претендентите за глобуси се открои "Лунна светлина" на Бари Дженкинс, който се включва в битката за най-добра драма, режисура, сценарий и поддържащи роли за Наоми Харис и Махершала Али.

В категорията “Най-добра комедия” La La Land

се изправя срещу

убийственото екшън фентъзи с Райън Рейнолдс "Дедпул", биографичната драма с Мерил Стрийп в компанията на Хю Грант "Флорънс" и още един мюзикъл - "Улица на песните".

Само часове преди да бъде оповестен списъкът с номинираните за "Златен глобус", кинотворението на Деймиън Чазел бе титулувано и като най-добър филм на 2016 г. от Асоциацията на кинокритиците и грабна още седем отличия на бляскавото награждаване в Лос Анджелис.

Така на старта на сезона на призовете и събирането на плодовете от упорития труд в Холивуд мюзикълът вече е

с отличен резултат в квалификациите

за заветния “Оскар”.

В главните роли се вихрят в завладяващи ритми Райън Гослинг и Ема Стоун, които знаят как да се стиковат помежду си и дори да се влюбят на снимачната площадка след партньорството си в "Оглупели от любов" и "Гангстерски отряд".

Звездата от "Тетрадката" се преобразява пред камерата като пианиста Себастиан, верен на наследството на джаз легендите Бъд Пауъл и Телониъс Монк и готов да го съхрани и предаде нататък в целия му блясък. Музикантът планира един ден да има собствен клуб, докато реалността го принуждава в настоящето да се издържа, като свири невзрачен коктейл джаз в безвкусен ресторант в Лос Анджелис.

В същото време и в същия град, в който копнежите са лесно сломими, в кафене в студията на "Уорнър Брос." сервира лате чаровната Миа. Героинята на Ема Стоун копнее някога да бъде много търсена и сериозна актриса. За момента обаче е притисната от обстоятелствата да се прехранва от съвсем невдъхновяващ труд и да бяга от своето неудовлетворение в потапянето и съпреживяването на филм след филм като страстен зрител и най-вече почитател на кинокласиките.

Пътищата на Себастиан и Миа се пресичат няколко пъти и между тях се случва магията - двамата са връхлетени от онази любов, която променя живота.

"Героите може и да проявяват цинизъм по повод това, през което преминават, но филмът съвсем не е циничен. Той е

посветен на мечтите, надеждите и работата,

за да ги постигнеш.

Младите са се отдали на цинизъм, присмиват се на всичко и откриват само несъвършенства. Надявам се, че вместо това филмът ще им покаже, че е по-добре да мечтаят и да работят здраво за мечтата си", обяснява Ема Стоун.

В лентата участват още Джон Леджънд, Джесика Рот, Розмари Деуит, Соная Мидзуно, Фин Уитрок, Джей Кей Симънс и др.

La La Land бе част от програмата на "Киномания", а на 30 декември предстои и неговата редовна премиера в кината у нас.