Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Авторката
Снимки: Авторката

В момента започва пълна евакуация на цялото население на Хитрино, това обяви в Шумен зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, минути след като огледа трагедията в селото, което е на около 20 км от Шумен. Причината всичко хора да напуснат къщите си, е приливането на съдържанието на дерайлиралите цистерни. Затова на мястото са оставени 6 линейки.

„Тази процедура може да отнеме е 24 часа”, каза гл. комисар Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението.”

Полицията ще прецени на кое място ще бъдат събрани хората. Вече към Шумен тръгнаха първите два автобуса с евакуирани хора, каза зам. кметът на града д-р Светлана Маркова. Ще бъдат настанени в кризисния център, а децата в дом „Калинка”, където ще има и играчки за най-малките.

Всички коли на медии, на близки и на родини на хората от селото бяха спирани на около 3-3.5 километра, на отбивката от пътя за Шумен. До мястото на трагедията се стигаше само пеша, но до него има още 500 метра, в които районът е отцепен. За да се стигне до мястото някои репортери минаха по черни пътища.

„Такова нещо през живота се не съм виждал”, призна д-р Шарков пред журналистите след като огледа мястото на трагедията. „И дано никога на видя, това е просто като война.”

Според първите, които пристигнаха в болницата, но бяха леко ранени и веднага освободени, твърдяха, първо видели светлината от пожара, после чули взрива. И тогава врати и прозорци затрупали хората от най-близките къщи. Взривната вълна е била 20 метра. Взривът се е чул чак в Шумен. Според Салим Салих, които живее в съседното село Каменяк на 5 км, при тях се усетило като земетресение.

Още в 8 часа бяха евакуирани хората от най-близките къщи, но сега всички ще бъдат изведени.

Едно 12-годишно момиченце е останало кръгъл сирак. Баща му и майка му са загинали при взрив, сестра й с почти 90 процента изгаряния беше транспортирана за Варна. Само малкото момиченце беше весело, в отделението, в което е настанено, защото никой не й каза истината. „Майка ти и татко ти са на горния етаж”. Това й обясняваха сестрите.

Толкова лошо стечение на обстоятелствата е имало, че просто не е за вярване. Цистерните са минали жп гарата и са дерайлирали точно на прелеза сред селото, който е на около 20 метра от общината, а от другата страна е автогарата. В сградата на общината не е останало и един здрав прозорец, автогарата е срината, наоколо поне на 300 метра къщите и магазини са срутени, стърчат стените . Дърветата и тревата са изпепелени. На съседна уличка над 10 коли са просто изпепелени. Близката фурна е изгоряла.

Просто не е за вярване, че толкава абсурдни обстоятелства за докарали трагедията. Ако цистерните са излезли от релсите само 200 метра по-нагоре там е голо поле
За шуменци село Хитрино винаги е било Гара Хитрино, макар че отдавна е общински център.

Сега ако всички села, през които преминават жп линии, решат да протестират, не виждам как ще се справят от Министерството на транспорта, това коментира неофициално пред колегите си от болницата д-р Шарков.

На мястото са оставени 6 линейки, които ще бъда там през цялото време на преливането да не се случи нещо. На мястото бяха общо 13 линейки от Шумен, Разград, Търговище, Велико Търново. Там беше и колата на приюта за кучета кай Шумен, защото има много пострадали животни, от тези които са били вързани, но никой не пусна колата им до там. Един от очевидците, които е извадил от руините трима души, включително и 12-годишното момиченце, Стефан Стефанов, каза, че видял от мястото на бяга горяща котка.