Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Хитрино има много изгорели къщи и жертви. Снимка: bTV
В Хитрино има много изгорели къщи и жертви. Снимка: bTV

Кметът на село Хитрино Нуредин Басри, където стана експлозията с влакова композиция, разказа първите си впечатления от страховития инцидент пред Нова тв.

   "От полицията не пускат никого на мястото на трагедията. Казват различни неща - и за изтичане на газ, и за нафта, но трагедията е много голямо. Изгоряла е срадата на полицията. Дано загиналите да са само четирима, но има и паднали къщи, сега изведоха една жена, има и деца, които са в безопасност. Всичко се простира на 5-6 километра, горят много къщи. Абсолютен апокалипсис е тук. ЖП линията разполовява на две селото, това е частна композиция, която вози някакви опасни товари. Говорих със служителите, които са били на смяна. Казват, че причината е високата скорост, с която е влязъл влакът и е дерайлирал. Засега няма нужда от евакуация на селото, но всички жители са навън.

Експлозията е била много силна, имало е огнено кълбо.

Хора от Шумен, които са били на 20 километра от експлозията казват, че се събудили от силен тътен и дори помислили, че има земетресение. По улиците се срещаме с представители на различни институции, но все още не може да се съберем на едно място. Може би са прави служителите на полицията да стоим настрани, за да няма вторичен взрив”, разказа кметът.

Главният комисар на МВР Георги Костов внесе яснота за товара на цистерните.

„ Композицията е превозвала газ пропан бутан и пропилен. Има и загинали, и ранени. За момента щетите от взрива не са отстранени, тече евакуация, защото все още има горящи сгради. Имаме над 130 служители, които са на място в Хитрино и работят. Рано е да говорим за причини. Ако трябва да степенуваме нашите действия, най-важно е да се окаже помощ на пострадалите. После да отстраним щетите от пожара и чак след това да установим причините за инцидента. Вече пътуват екипи от следователи на мястото на инцидента”, добави комисар Костов.