Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Баргузин” ще поразява стратегически цели. Путин го пуска заради напрежението в Прибалтика и Норвегия.

Ядрен влак, натоварен с ракети като по съветско време, отново тръгва из Русия.

В началото на 2017 г. президентът Путин ще бъде информиран как върви разработката на ракетния влак “Баргузин”, който във всеки момент ще може да взема на прицел стратегически цели в Европа и Америка, съобщи сп. “Щерн”. През 80-те години западните разузнавания имали големи ядове с предшественика му и много трудно засичали къде е и накъде се движи. Руската армия го използва до 2005 г., после е снет от въоръжение и композицията е утилизирана.

Сега влакът възкръсва и според “Щерн” това е един от признаците за нова студена война. Всяка композиция ще се равнява на ракетен полки ще носи 6 междуконтинентални ракети. В дивизионния комплекс “Баргузин” ще има пет полка.

Очаква се ракетният влак да влезе на въоръжение в руските Ракетни войски със стратегическо предназначение през 2020 г.

Според руски военни “Баргузин” е “перспективен боен железопътен ракетен комплекс”. През 2011 г. командващият стратегическите ракетни войски ген.-полк. Сергей Каракаев за пръв път каза пред “Комсомолска правда”, че тече подготовка за създаване на нови жп ракетни комплекси, които не попадат под забрана по силата на Договора със САЩ за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ-3.

За разлика от съветския предшественик балистичнате ракети на новите влакове ще са двойно по-малки и всяка ще се вмества в един вагон. Генерали твърдят, че новият комплекс ще бъде съвършено различен. Той е необходим, ако американските планове за ПВО в Европа се реализират. За да бъде следен влакът, така че да е сигурно местоположението му във всеки момент, ще са нужни данни от 14 до 18 разузнавателни спътника. Това ще струва скъпо на САЩ.

Според ген. Каракаев ефективността на един такъв комплекс се равнява на цяла дивизия на ракетните войски.

През април 2013 г. Московският институт по топлотехника (разработил ракетите “Булава”, “Топол” и “Ярс”) започва работа по създаването на бойните жп комплекси. През 2014 г. проектирането е завършено. Комплексът се базира на положителния опит от създаването и експлоатацията на предшественика му “Молодец”. Според Каракаев с новия мобилен ракетен комплекс напълно се възстановява съставът на ударната групировка на стратегическите войски, която ще включва подводни, минни и жп ракетни комплекси.

Според Плана за дейността на ракетните войски през 2020 г. ракетното въоръжение трябва да е 100% от модерните образци. “Баргузин” значително ще превъзхожда предшественика си по точност и далекобойност на ракетите, както и по други характеристики. Това ще му позволи да остане в състава на ракетните войски поне до 2040 г., каза Каракаев.

През 2015 г. референтът за ядрения влак Игор Денисов съобщи, че работата по създаването на “Баргузин” е на първи етап и се извършва изцяло от руския военно-промишлен комплекс. Предишният влак е бил изработен в украински заводи. Сроковете за производство на новия ракетен влак ще бъдат вписани в държавната програма за въоръжение през 2018-2025 г.

Кога ще потегли влакът и какво е неговото оборудване, четете в хартиеното издание на "168 часа".