Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Никсън подава оставка заради Ленън и го обвинява за провала си.Текст от “Спасителят в ръжта” активира убиеца му. Стрелецът може да не е Чапман, а снайперист от съседната сграда.

Точен снайперист или вербуваният от ЦРУ Чапман застрелва на 8 декември 1976 г. Джон Ленън? Загива ли Пол Маккартни още през 1966 г. в катастрофа?

Дали "Бийтълс" са спонтанна изява на бунтуващата се следвоенна младеж, или са проект, преследващ точно определени цели? Биографите им до днес проучват подозрителните моменти от началото на кариерата на една от най-великите групи в света.

Защо Марк Чапман уби Джон Ленън? Това е въпрос, който всеки си е задавал поне веднъж.

8 декември остава черна дата в историята на музиката, след като едно от най-влиятелните имена на рока е застрелян пред апартамента си в Ню Йорк. И макар че разследващите обясняват трагедията като действие на фанатизиран фен, теорията, че

ЦРУ поръчва елиминирането на Ленън набира все по-голяма сила. В началото на 80-те "Бийтълс" вече почти са се разпаднали, а Джон Ленън се е отдал на солова или по-скоро дуетна кариера с новата си половинка - Йоко Оно. Има теории, че именно песните на новата двойка в подкрепа на мира и против войната се оказват в основата на смъртта на Ленън. Двамата са любимците на активистите и хипитата, а с течение на времето влиянието им сред хората нараства. Гласът им се чува толкова силно, че дори президентът Никсън подава оставка заради спада на доверието към него, като по-късно обвинява Джон Ленън затова.

Разсекретени през 2010 г. документи на ФБР показват, че правителството на САЩ многократно се е опитвало да депортира Джон и съпругата му обратно във Великобритания. Причината е твърдата позиция "против" на двойката относно войната във Виетнам.

Но след като правителството така и не успява, любителите на конспирациите си съставят нова теория. Ами ако Марк

Чапман всъщност е бил "програмиран" от ЦРУ да сложи край на проблема за САЩ?

"Господин Ленън?" - това са последните думи, които чува Джон. Докато се обръща, Чапман вади 38-милиметров револвер от джоба си и застрелва музиканта в гръб. След което спокойно вади книга на мястото на престъплението и започва да чете, очаквайки полицията. Творбата, на която се наслаждава, е "Спасителят в ръжта". Чапман твърди, че именно тя го е вдъхновила да извърши убийството. "Бях сам. Ленън трябваше да умре", казва почти роботизирано Марк на полицаите и не се съпротивлява, когато го арестуват.

Оказва се, че седмица преди трагедията Чапман дори не е знаел кой е самият Джон Ленън. В биографията си убиецът има много пътувания по целия свят - Япония, Индия, Непал, Корея, Китай и много други страни. Интересно как един безработен и почти фалирал мъж може да си позволи подобни вояжи?

Отговорът за конспираторите е прост - бил е на тренировъчни лагери на ЦРУ, където мозъкът му е промиван. А книгата "Спасителят в ръжта" е играла ролята на "спусък", който чрез скрито послание да активира убиеца.

Според тези теории най-вероятно Чапман е бил само параван, който се е престорил, че стреля по Ленън.

Истинският стрелец може би е бил добре трениран снайперист, прикрит някъде по покривите на шумния Ню Йорк. Съмненията, че Чапман наистина е застрелял бийтълса, идват от факта, че Марк стои от дясната страна на Ленън, а аутопсията показва, че раните на музиканта са отляво. Двата куршума били толкова близо един до друг, че било почти невъзможно да се определят две различни места, от които са влезли в тялото на Джон. Ако Чапман наистина е стрелял, то той би трябвало да е истински магьосник в използването на оръжие.

С всяка изминала година теориите около смъртта на Ленън на почернения 8 декември се увеличават, а истината остава скрита. Но всъщност убийството на Джон е само една малка капка в конспирацията, която се оказват "Бийтълс".