Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В края на годината по традиция идва времето на класациите. Журналистическото разследване за укриване на данъци, станало известно като "Панама пейпърс", спокойно може да се конкурира за първото място в състезанието на най-големи- те международни скандали.

Припомняме, че международен консорциум от разследващи журналисти осветиха над 11,5 милиона документа на панамската кантора Mossack Fonseca, в които ставаше ясно как политици, шоузвезди и спортисти с години са укривали данъци

Всичко това се случи през април, но в края на годината друго подобно разследване във футбола може да засенчи по блясък "Панама пейпърс". Големият интерес към новия скандал се генерира от факта, че главно действащо лице е може би най-популярният футболист в света - Кристиано Роналдо. Оказва се, че португалската суперзвезда е укрил данъци на стойност 150 млн. евро.

Още няколко световноизвестни футболисти и треньорът Жозе Моуриньо също са се възползвали от офшорки и кухи компании, за да не платят дължимото на хазната. Зад цялата схема стои легендарния футболен мениджър Жорже Мендеш, който също е намазал солидно от далаверите на своите клиенти. И този скандал се раздуха по подобие на "Панама пейпърс".

Хакер пробива защитните системи на няколко счетоводни компании, които най-много на света се пазят от публичния интерес. От компютър на компютър документите се озовават в ръцете на журналист от немското сп. "Шпигел". Става дума за невероятен обем от над 18,6 млн. поверителни документа. Повечето от тях са задръстени от на пръв поглед скучни цифри, но счетоводни спецове бързо надушват сензацията в огромната по обем бумащина. От осветлените документи става ясно, че Кристиано Роналдо се е възползвал от офшорки и компании, базирани в Ирландия, за да си спести плащането на огромни данъци. В Испания може и да е много красиво, да има страхотни забележителности и вкусна паеля, но съществува и закон, според който фирмите плащат 43 процента върху приходите си.

А Кристиано Роналдо сам по себе си е мощна компания, която обаче не желае да се разделя с почти половината от богатството си. По тази причина зализаният красавец се обръща към агента си Жорже Мендеш, който е по-хитър и от лисица. Футболният агент поема парите от спонсорски договори на Кристиано и започва да ги прехвърля от офшорка на офшорка, а оттам право в компания, базирана в Ирландия, където фирменият данък е само 12,5%.

След серия от сложни счетоводни врътки парите се връщат отново при Роналдо чисти като първи сняг и той може да ги харчи на воля за яхти и скъпи автомобили.

Схемата се услажда и на други клиенти на Мендеш, сред които са Радамел Фалкао, Хамес Родригес, Рикардо Карвальо, Пепе, Фабио Коентрао, както и най-известният треньор в света Жозе Моуриньо. Те заедно успяват да си спестят плащането на данъци върху поне 200 млн. евро.

Случайно или не, скандалът се раздуха в навечерието на “Ел Класико”. Адвокатите на Роналдо реагираха изключително остро и заплашиха със съд всеки, който се усъмни в честността на техния ВИП клиент. От "Реал" също се включиха в защитата на гелосаната си звезда, обявявайки скандала за планирана атака преди мача с "Барселона".

Колко години може да прекара Роналдо в пандиза - четете в хартиеното издание на "168 часа".