Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българинът с австралийски паспорт Иван Захариев е дошъл през пролетта в София, защото да се гърми с автомат “Калашников” на стрелбище у нас е много по-евтино.
Това се твърди в обвинителния акт по първото дело у нас за обучение в тероризъм, пише „24 часа“.

Спецпрокурорката Евгения Станкова предаде във вторник Захариев на съд. 21-годишният мъж стана известен у нас с прякора Джон Терориста.

Според обвинителния акт Джон прекрачва границите на Сирия през 2013 г. Идеята му е да стане част от терористична групировка, която се бори срещу армията на сирийския президент Башар Асад.

Преди това той пише на мъж с инициали ST, който прехвърля хора от Турция в Сирия. Уговарят се как Джон да иде до арабската държава. Младият мъж се качва на самолет от Сидни, минава през Сеул и каца в Истанбул.

После се озовава в покрайнините на Хатай. Там попада в скривалище с други мъже, тръгнали към Сирия. Джон ги нарича “бойни другари”. С тях той пристига в базата на Свободната сирийска армия.

Започва обучение с “Калашников”. Съратниците му обаче казват, че трябва да е по-подготвен за стрелба и на теория, и на практика. Затова Джон се връща в Австралия. Разбира, че уроците там са скъпи.

Потегля към Мароко при своя приятелка, с която се запознава по интернет, обяснява баща му Светломир. Той твърди, че Джон е попаднал в полезрението на австралийските спецслужби, защото приел исляма. “Това обаче не го прави терорист”, казва възрастният мъж.

От Мароко Джон поема към София. През март т.г. отсяда в апартамента на баща си в столичния кв. “Хаджи Димитър”. “От 4 юли до 19 септември Джон посещава стрелковия клуб “Левски” в София и “360 градуса” в пловдивското село Войводино”, посочва прокурор Станкова. По време на тренировките иска да стреля по-близо до мишената.

“Джон се е отрекъл от исляма през август т.г. Тогава той е приел християнството”, заяви защитникът му Христо Ботев. Той не вярва, че клиентът му е терорист.