Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кастро като дете (с близалката в дясно).
Кастро като дете (с близалката в дясно).

Живеят в сянка, нямат шанс да го наследят

Заможният земевладелец Анхел Кастро кръщава третия си син от общо деветте си деца Фидел, чието име в превод значи "верен", а за света ще стане синоним на "бунтовен" и "диктатор".
По примера на своя баща и кубинският диктатор дава живот на много свои наследници като неофициално има 11 деца и макар да признава едва малцина от тях избира имената им внимателно. Първият му син, който се ражда от брака му в неговата младост с Мирта Диас Баларт, носи неговото име Фидел. След развода на Кастро с майка му тя се опитва да отдалечи детето от него и го скрива в САЩ, откъдето той е върнат отново в Куба при баща си от службите. След години той
завършва ядрена физика в СССР и оглавява кубинската агенция по атомна енергия, благодарение на своя всевластен родител.
Всички следващи деца на Кастро след Фидел обаче имат имена, които започват с буквата "А". Така, както синовете от неговата втора и последна съпруга Далия Сото дел Вайе се казват Алекс, Алексис, Алехандро, Антонио и Анжел.
Твърди се, че афинитетът на Ел Команданте към имена започващи с "а" се свърза с откритото му възхищение към великия пълководец Александър Македонски. Кастро искал всички негови деца да бъдат кръщавани на легендарния пълководец.
По всичко личи, че Фидел повлиява и на любовницата си Нати Ревуелта, която го дарява с второто му дете и първата дъщеря, и по-точно с избора на нейното име. Някои твърдят, че бащата на кубинската революция изобщо нехаел за детето, което било признато от официалния съпруг на Ревуелта, вместо от него. Самото име Алина обаче е само едно от доказателствата, че Фидел е изпитвал много обич към нея.
Често я канил като дете в луксозния си дом, но иначе тя живеела като обикновена кубинка и търпяла лишенията на целия народ. Алина била
пепеляшката, в чийто вени тече бунтовническата кръв на нейния баща, срещу когото самата тя се обърнала с годините. Тя напуска тайно Куба и се установява в САЩ, откъдето шумно започва да критикува своя баща и неговият режим.
В своята книга "Алина. Спомените на дъщерята-бунтарка на Фидел Кастро" тя дори разкрива пред света
един от незаконните синове на баща си - Хорхе Анхел
Кубинският лидер остава това обвинение без отговор, но случайно или не второто име на посочения започва също с буквата "а".
Макар да изпитва откровена неприязън към Кастро, Алина спестява острите нападки на своите полубратя.
И петимата са учили в най-голямото средно учебно заведение в Куба, разположеното край Хавана - "Ленин". Там не са се отличавали от останалите деца - нещо, на което много е държал баща им.
Алекс става мениджър на компютърни системи, Алексис и Алехандро са програмисти, а Антонио и Анхел се насочват към медицината.
Може би най-известният му син е Антонио, или Тони. Той е хирург-ортопед по професия и бивш лекар на националния отбор по бейзбол на острова. По-късно става вицепрезидент не само на кубинската федерация, а и на базираната в Швейцария Международна федерация по бейзбол.
В продължение на десетилетия неговата самоличност, както и тази на майка му са
държавна тайна, известна само на малък кръг от най-верни приближени
Алина Фернандес помни петте си братя като "разумни и интелигентни деца, но ми е много жал за тях, защото са под постоянно наблюдение от охраната."
"В Куба няма жълта преса, която да докладва за живота им, но разбира се, когато хората виждат един млад човек с много бодигардове, те започват да се досещат, чии синове са", казва още тя в свое интервю от Испания.