Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плъзнаха слухове, че Гулнара Каримова е отровена, профил от нейно име в туитър я изкарва жива

Две години след като първородната дъщеря на починалия дългогодишен президент на Узбекистан Ислам Каримов – Гулнара, изчезна от света, името й е обгърнато от слухове.

Любимка на баща си, моден дизайнер, професор, политолог, представител на страната в ООН и център на бизнес империя, тя стана жертва на битката за власт в Узбекистан и баща й я постави под домашен арест.

Наскоро узбекският сайт centre1.com съобщи, че Гулнара Каримова е починала от отравяне, била погребана в гробището “Минор” в Ташкент, а след това гробът й бил изравнен със земята, за да бъде заличен. Сайтът се позова на източник от Службата за национална сигурност на Узбекистан, пожелал анонимност, но лично участвал в погребението на 5 ноември 2016 г. Той решил да даде интервю за сайта от опасения за съдбата за децата й – сина Ислам и дъщерята Иман.

На 28 ноември обаче акаунт в туитър, открит на името на Гулнара Каримова, пусна от нейно име покана за среща в университета в Ташкент. Медии веднага тиражираха съобщението: “На 30 ноември от 13 часа каня младежите да почетат паметта на баща ми. Ще изнеса реч в конферентната зала... Подкрепа!”

Млади хора се събраха в уречения час да чакат Гулнара, но тя не се появи. Така се потвърдиха предположенията, че профилът не е автентичен.

Слуховете за смъртта на Гулнара Каримова заляха интернет, след като на 3 септември тя и децата й не се появявиха на погребението на Каримов в семейната гробница в Самарканд. Най-вероятният наследник на президентския пост Шафкат Мирзиев изрази в парламента съболезнования към семейството на Каримов, но дори не спомена името на Гулнара.

Информацията за смъртта й се разпространи и чрез социалните мрежи. Акаунт в туитър “Покажете Гулнара” се обърна към журналисти и международни експерти за Централна Азия, ако е жива, да се появи пред публиката или в краен случай – тя да запише видеообръщение.

Друг акаунт в туитър с името “Гулнара Каримова” се опитва да убеди, че тя е жива. Профилът “Гулнара Каримова” започна да публикува представени като нови архивни снимки, на които тя е със син маникюр.

Според centre1.com снимките били помествани в нейната страница в туитър от есента на 2013 г. до февруари 2014 г. Публикувано бе дори селфи на Гулнара с телефон в ръка. Оригиналът на тази снимка се пази в мрежата повече от две години, но картинката на джиесема е друга. След изпратени въпроси на centre1.com до властите в Узбекистан от президентството не отговарят, а от Министерския съвет съобщават, че не им е известно нищо за съдбата на първородната дъщеря на починалия дългогодишен президент на Узбекистан, нито са чували за смъртта й.

На 23 ноември синът на Гулнара – Ислам Каримов, който живее в Лондон, даде интервю за Би Би Си, в което определи информацията за смъртта на майка си като “слухове”. Той заяви, че тя е под домашен арест и че сестра му Иман е пусната на свобода, но няма право да излиза извън страната.

Ислам Каримов не е виждал майка си от 2014 г. Преди 3 г. той се опитал да влезе в резиденцията на дядо си Каримов, за да му честити новата година, но охраната не го пуснала.

Според други медии Гулнара се лекува в психиатрия, а на 29 ноември stanradar.com разпространи още по-странна хипотеза на Майкъл Морган, ползвател на BuzzFeed Community. Според него дъщерята на Каримов се укрива в посолството на САЩ в Ташкент, с което поддържала връзка, за да осигури плавен преход на властта в Ташкент. Но плановете й се провалили.

Гулнара Каримова дълго време е най-влиятелният узбек след баща си и дори е смятана за негов приемник. Животът на 44-годишната бизнес дама е обгърнат в тайна, докато през 2012-2013 г. името й не попада в няколко корупционни скандала в Европа.

В Швейцария са замразени нейни банкови сметки, в които има почти 800 млн. долара, а в Швеция започва дело за получаването на голям подкуп от 320 млн. долара от шведско-финландската телекомуникационна компания TeliaSonera за лиценз за работа в Узбекистан.

Според някои медии Каримова е била дискредитирана с помощта на шефа на Службата за национална сигурност Рустам Иноятов, който дал на баща й непотвърдена информация, че дъщеря му готви заговор за свалянето му и за смяната му с неин братовчед – племенник на съпругата на Ислам Каримов на име Акбар Абдулаев.

През декември 2013 г. Гулнара даде интервю, в което за първи път говори открито за вътрешните борби в клана Каримови и обвини майка си и сестра си в заговор срещу себе си. Според някои медии е била отстранена като съперник заради започнала в този момент борба за президентския пост и разобличенията й за някои високопоставени служители от сигурността.

През февруари 2014 г. жилището в Ташкент, където тя живее с дъщеря си Иман и много близки приятели, бе щурмувано от спецчасти. След поставянето й под домашен арест започва разследване на Главната прокуратура на Узбекистан. Заключението бе, че съдружниците на Каримова – Гаяне Авакян, Рустам Мадумаров, Нурмухамад Садиков, са нанесли щети на държавата за 152,3 млн. долара, като са придобивали държавни активи на занижени цени и са извършвали други финансови и икономически машинации.

Какви са другите обвинения срещу съдружниците на Каримова, срещу кого има компромати поставената под домашен арест, четете в хартиеното издание на "168 часа".