Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 16 август 2014 година гастарбайтерът Туран Дурдаги бележи с челен удар съдбата на семейство Горянови, отнемайки живота на малкия им син - Иван. Турчинът с немски паспорт е изведен още същата вечер със самолет от България и вече втора година се укрива от правосъдието в тази афера, оставена в тайна от медиите.

Майката на момчето Елизабет Горянова разказва за първи път пред "168 часа" за инцидента, предизвикан най-вероятно от

заспалия зад волана немски гражданин с турски произход.

А служител на МВР, на когото вестникът запазва самоличността в тайна, твърди, че дори е имало забрана турските гастарбайтери да бъдат спирани и наказвани за пътни нарушения, което е развило у тях силно чувство на безнаказаност.

“19-годишен младеж е загинал при тежък пътен инцидент на главен път I-8 в района на Сливница”, съобщава лаконично полицейският пресцентър ден след катастрофата. Това е и единствената информация по случая в следващите 27 месеца.

Сблъсък се случва около 11,30 часа на пътя за Калотина. Иван пътува към София с приятелката си, когато

изневиделица срещу тях изкача автомобил.

“Фолксваген Шаран”, който се “врязва” директно в тях откъм шофьорското място. Автомобилът на Туран Дурдаги “влиза” от своето крайно дясно в крайно дясното на 19-годишния Иван. Ударът е толкова силен, че освен сблъсъкът между двата автомобила, има завъртане на колата на жертвата и последващ удар встрани. Приятелката на българина се разминава с шок и емоционален белег за цял живот, а Иван Горянов загива на място в смачканата до неузнаваемост кола.

Няколко часа по-късно Дурдаги отива в районното полицейско управление, за да даде показания.

Той дори не е задържан

Придружава го само преводач.

“Седеше на пейката пред районното като напълно свободен гражданин, а не като човек, отнел живот преди часове - разказва почернената майка. - Още в същия ден са го качили на самолет за Германия с цялото му семейство. И с целия им багаж от автомобила. А личните вещи на сина ми са все още в автомобила му и не ни ги дават, защото са веществени доказателства.”

Най-странното е, че въпреки събраните доказателства и направените експертизи

делото все още не е насрочено в съда,

а минаха вече две години и три месеца, оплакват се близките.

“За съжаление, черно на бяло като документи нямаме нищо по случая, но от това, което ни обясниха и показаха запознатите лица, става ясно, че синът ми си е карал в крайно негово пълно дясно платно посока София, а Дурдаги е карал също в негово плътно дясно посока Калотина - обяснява майката. - Изведнъж автомобилът на Туран Дурдаги се отклонява от лентата си, продължавайки движението си и се удря от страната на шофьорското място на автомобила, управляван от моя син."

Заради рязкото и изненадващо развитие на действието експертите предполагат, че

турчинът внезапно е заспал и е изгубил управление над автомобила си. Жената на Дурдаги и децата му са невредими, но са били заспали по време на инцидента и затова не са могли да свидетелстват.

“В момента можем да говорим единствено с предположения. Тепърва тръгнат ли съдебните дела, ще можем да говорим с факти и надявам се с присъди - споделя г-жа Горянова. - Част от нещата, които се говореха на мястото на произшествието, бяха, че

българин е посъветвал Дурдаги да каже, че е бил засечен от автомобил

Реално обаче трети участник в инцидента няма.”

Тази версия се опровергава и от липсата на спирачен път на платното.

Експертизата по думи на родителите гласи, че скоростта, с която е шофирал Дурдаги, е 110-120 км/ч при допустими за пътя 90 км/ч. След сблъсъка колата на Дурдаги спира на 216 метра от мястото на удара, което пък кара близките на загиналия да подозират, че той се е движел с много по-висока скорост.

“Когато поисках информация в колко часа бил на границата и в колко часа е бил на местопроизшествието, ми казаха, че подобна информация не може да бъде изискана - възмутена е майката. - Предполагам поради друга обществено позната тайна, че в пиковите часове, когато има голямо струпване на автомобили, те

просто вдигат бариерите и гастарбайтерите минават

без да проверка. За мен оттам идва и липсата на информация.”

Майката е възмутена и от факта, че прокурорката по случая е приключила разследването, но все още не го вкарва в съда заради документ, който се чака от Германия. “Знаем, че му пращат призовки, но той освен че не се явява, дори не ги приема. След получаването на въпросния отговор от немска страна, евентуално ще може да бъде задействано съдебно дело”, пояснява Елизабет Горянова.

Майката на Иван не търси вина у прокурора за протакането на случая, а в бавната и тромава система. Казали й, че

когато делата са международни, нещата се случвали по-трудно

Комуникацията между отделните страни протичала изключително бавно.

“Те не ни дават никаква информация. Отхвърлиха молбата ми да прочета показанията на немския гражданин с обяснението, че нямам право на това, докато делото не тръгне. Когато това нещо евентуално се случи, адвокатът ще ни запознае с тази информация, но дотогава сме в пълно информационно затъмнение - коментира майката. - Тъжното е, че всяко чудо е за три дни, както и случаят със загиналите наскоро рокери, убити от друг гастарбайтер.

Разшумя се за малко и дотам. Ситуацията им е идентична на нашата, както и стъпките. “Моля, изчакайте три месеца, за да се види какво точно е станало.” Тези три стават на 6, а 6-те - година. После годината става две. А в нашия случай чакаме вече 27 месеца в неведение.”

Елизабет Горянова е изключително обезпокоена и от давността на случая. Тя не може да приеме мисълта, че шофьорът убиец един ден ще бъде напълно оправдан, защото е изтекла абсолютната давност по разследването, докато институциите са се мотали и губили фатално време.

Семейството не смее дори да пусне жалба срещу бавния процес, защото се страхуват да не ядосат някого и делото да се обърне срещу тях.

Адвокатът на Горянови Георги Динев обясни, че

всички следствени действия вече са извършени,

включително предявяването на разследването на семейството на Иван, експерзите са надлежно изготвени, разпитани са всички свидетели и са събрани необходимите доказателства.

Защитникът уточни, че в момента делото е на стадий “действия на прокурора след завършване на разследването”, т.е края на досъдебното производство, когато магистратът трябва да реши дали да прекрати производството, или да внесе обвинителния акт в съда.

Въпросният документ, който се чака от Германия, е удостоверение за редовността на връчването.

Защо прокурорът се нуждае от доказателство, че реално Туран Дурдаги е търсен - четете в хартиеното издание на "168 часа".

Полицай: Забраниха ни да ги спираме. Чувстват се безнаказани

Заради честите пътни инциденти с гастарбайтери в. "168 часа" потърси за коментар служител на полицията, който работи в района на Сливница. Мъжът с дълъг стаж в системата пожела да остане анонимен, за да разкаже за специалното отношение, с което, оказва се, се ползват турците с немски паспорти, които със стотици хиляди преминават през страната ни през всеки летен сезон.

- Какво е отношението на МВР към гастарбайтерите в нарушение?

- Никакво. Допреди две години, по-конкретно 2014 година, имаше включително реална забрана, издадена “отгоре”, която не ни позволяваше, на нас служителите на МВР, на пътя да спираме гастарбайтерите със или без нарушение. По този начин им бе вменено чувство за безнаказаност и техните нарушения се превърнаха в едни от най-честите през летния сезон.

Предполагам е била налице договорка между чуждестранните министерства на страните в ЕС и нашето, която ги “пазеше” и връзваше нашите ръце.

- Само в България ли се движат в нарушение?

- На Запад не е така. Те знаят, че там има закони и ги спазват. Дори и в най-близките ни съседки Гърция и Сърбия положението е различно.

- До екипа ни достигна информация, че мобилните камери на автопатрулите заснемат гастарбайтерите в нарушение, но не предприемат нищо. Това вярно ли е?

- Те са просто едни безнаказани джигити. Примерно, ако има знак за ограничение на скоростта 50 км/ч, те минават със 150 км/ч. Нещо, за което всеки български гражданин ще бъде най-малкото глобен. Да, налице са камери, които заснемат всички нарушители на пътя, но за гастарбайтери “честитки” няма. Нещо, което е нечестно спрямо българските граждани и данъкоплатци.

- Как може това нещо да бъде променено?

- С постоянно пускане на софтуера на камерите преброители. Първият скоростен апарат отчита скоростта на превозното средство. По този начин може да бъде изчислено и засичано времето, за което те стигат от границата до определена точка и да бъде отчетено превишаване в скоростта, съответно и то да бъде наказано.

Какви нарушения правят най-често гастарбайтерите четете в хартиеното издание на "168 часа".