Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Офшорки бавят делото за 2,2 млрд. лева

500 млн. лв. от активите на КТБ не могат да бъдат открити от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), но се вижда, че “са минавали през банкови сметки”. Това съобщи шефът на комисията Пламен Георгиев. “Ако съдебният иск за конфискация е успешен, държавата ще може да потърси и тях, макар че ние не ги намираме”, добави той.

“Все още по делото няма призовавания, а само размяна на книжа, но то се усложнява, защото има много дружества, регистрирани в Британските Вирджински острови, в Люксембург и други офшорни зони”, съобщи Георгиев. Преди дни съдът поискал от комисията актуални адреси на дружества в чужбина.

“Трябва да им се връчат документите, те да върнат отговори, което отнема време”, добави той.

Георгиев призна, че процесът ще стартира трудно. “Той е най-големият не само в историята на комисията, но и в правосъдната ни система”, добави шефът на КОНПИ. Материалите бяха внесени в съда на 29 февруари и тежат над 6 тона.

“Искът на комисията е за отнемане на 2,2 млрд. лв. От тях 1,5 млрд. лв. е реално обезпеченото имущество, като 1 млрд. лв. са акции на големи компании, недвижими имоти, включително имот в Швейцария, който запорирахме. Около 400 млн. лв. са вземания от действащи дружества”, припомни Георгиев. Останалите 500 млн. лв. се губели.

Според разследващи Цветан Василев успял да прехвърли имоти и фирми на доверени лица - включително криминално проявен сърбин и бежанец от Алжир. Счетоводителка придобила имот, който бил на дъщерята на банкера Радосвета Василева. Това станало възможно, защото имотите на Радосвета не били запорирани още в самото начало.

Тя почнала разпродажба на имотите си - апартаменти и вили, в цялата страна. По тази схема бил продаден апартамент от 200 квадрата в София на много по-ниска от реалната цена. Били изтъргувани и още десетина имота, сред които апартамент в курорта Св. св. Константин и Елена в размер на 360 квадрата.

“Страшно много и различни са начините за източване на банката”, обяви шефът на КОНПИ.

Един от тях бил “на дружества без никаква история, с по 1-2 месеца живот да се отпускат десетки милиони”. Фирмите не връщали парите. “Още по-странно е обаче, че им се отпускали нови заеми от банката. Те започвали да връщат кредитите, но с пари, които им били дадени като нови кредити”, обясни Георгиев. В един момент плащането спирало. “Фирмата обявява фалит, парите изчезват”, добави шефът на КОНПИ.

Той припомни, че имотът, в който се помещава КТБ, реално е купен с пари от самата банка. Тя отпуснала кредит и след няколко “преминавания” на имота КТБ дори започнала да плаща наем. “Купува се с нейни пари, а после ѝ се отдава под наем”, обобщи Георгиев.