Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе отива на разпит за пътя на парите от големите компании до фондациите на приятелката и таен съветник.

Прокурори в Южна Корея съобщиха, че президентът Пак Гън-хе е била съучастник в най-големия политически и корупционен скандал досега в историята на Южна Корея. Наскоро нейната дългогодишна приятелка Чой Сун-сил бе арестувана за изнудване на големи компании да правят щедри дарения на две контролирани от нея фондации - Mир и K-Спортс, корупция и злоупотреба с влиянието и като неофициален съветник на президента, заобикаляне на данъци и други престъпления.

“Екипът на специализираната прокуратура заключи, че въз основа на доказателствата, осигурени към днешна дата, президентът е бил съучастник на Чой Сун-сил, Ан Чонг-бум и Джонг Хо-сонг в значителна степен”, заяви Лий Йонг-рьол, шеф на институцията в Сеул. Предстои президентът да бъде разпитана от прокурорите.

Чой Сун Сил, или както още я наричат Корейския Распутин се познава с първата жена президент на страната още детските си години през 70-те. Баща й Чой Тае-мин, основател на южнокорейския псевдохристиянски култ Йонгсае-гуо, става близък наставник на бащата на Пак – Пак Чон-хи, който идва на власт през 1961 г. с военен преврат и управлява 18 години до убийството му през 1979 г. Шаманът убеждава военния диктатор, че ще може да комуникира с мъртвата си съпруга и майка на Пак след политическото й убийство през август 1974 г. В седващите десетилетия дъщерята на шамана Чой остава част от най-близкото обкръжение на Пак Гън-хе. Тя печели политическо влияние в двореца, което става още по-силно, след като Пак е избрана за държавен глава през 2012г., пише knowyourmeme.com. Дългогодишното им приятелство става обект на внимание през септември, когато корейският бюлетин Hankyoreh публикува портрет на Чой, назначена за президент на бордовете на фондациите Мир и К-Спортс, които бързо получават подкрепа от силната бизнес организация Федерация на корейските индустрии. В следващите седмици много издания започват да поставят въпроса за отношенията на Чой и президента Пак Гън-хе, нарушенията на приятелката й, в това число използването на личната й връзка с президента за изнудване на официални лица и злоупотреба с държавни средства. През октомври новината е подета от чужди медии. До края на октомври са разпитани редица бивши членове на администрацията и помощници на президента Пак, които обвиняват Чой в кукловодство и опит за влияние върху решенията на президента в Корея и в чужбина, в това число и за назначаване на високопоставени чиновници в президентската администрация. Започват да се ширят пикантни слухове за тайнствената дама. Обвиняват я също, че е злоупотребила с повече от $51 млн.,

в пране на пари и нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Държавният глава й предоставяла свои бъдещи речи, които дъщерята на шамана редактирала. По този начин президентът е дала възможност на Чой Сун-сил за влияние в икономиката и политиката на страната.

Шин Донг-ък, съпруг на сестрата на президента, заяви, че отношенията на Пак с Чой довели до разрив със сестра й.

Според него Чой е заела мястото на сестрата на Пак Гън-хе. “Няма нещо в президентството, което да може да бъде обяснено без Чой. Семейство Чой за душата и сърцето на президент”, казва той.

На 25 октомври т.г. президентът публично призна за близките си отношения с Чой и малко след това уволни високопоставени членове на екипа си. В края на октомври, три дни преди да бъде разпитана от федералната прокуратура и след известен период на бягство в Германия по време на скандала, Чой даде ексклузивно интервю пред Naver News. Тя се извини и поиска прошка от приятелката си Пак Гън-хе.

Как е замесена компанията "Самсунг" в случая и какво е желанието на народа, четете в хартиеното издание на "168 часа".