Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Успява да фалира десетки успешни предприятия
l Съдят го стотици работници, ощетени с неплатени заплати

Николай е от семейство, което е част от комунистическия елит на България. Баща му е най-младият официално признат за активен борец против фашизма и капитализма в региона.

Йордан Банев е започнал яташката си дейност още на 14-годишна възраст, гласи легендата на комунистическата пропагандна машина. А жена му играла ролята на меценат и ценител на изкуството на поети, писатели и журналисти.

Това й призвание е гарнирано с

висока длъжност

в областта на културата, и то в Хасково. С тази подкрепа Николай става комсомолска знаменитост, и то не само в родия си край, а и в централния комитет на младежкото движение. Негов покровител е шефът на комсомола - Андрей Бунджулов. А след като става милионер благодарение на държавата,

Банев веднага връща жеста - приютява брата на Бунджулов

в собствената си фирма.

Николай създава една от първите охранителни фирми в Хасково през 1990 г. По-късно взема заем от 3,5 милиона долара от "Форестинвест" и участва в масовата приватизация с фирмата си "АКБ Форес". Примамва инвеститори от цяла България и събират капитал от 2,7 милиона лева, но впоследствие не изплаща нито стотинка, нито от вложенията на акционерите, нито от спечеленото.

"АКБ Форес" не изплащат заема си към "Форестинвест". Това по-късно се налага като постоянен бизнес стил на Баневи и при следващите подаръци от държавата.

В дружеството "АКБ Форес" мажоритарно участие от 99% има Николай Банев. По-късно в него инвестира "Форестинвест", с чиито финансови средства стартира дейността си един от най-големите приватизационни фондове у нас - "АКБ Форес - социален", сега преобразуван в "АКБ Корпорация" АД.

Николай Банев успява да привлече доверието на 124 хиляди българи, които поверяват на “АКБ Форес” - социален боновите си книжки. След като успява да изиграе малките инвеститори, приватизаторът разпределя управленските постове в дружеството между семейството си.

Придобива вестник Кеш. Купува комплекс "Каваци" и къмпингите "Градина", "Златна рибка", "Веселие" и "Черноморец", резиденция “Созопол” и ресторантите "Винарска изба", "Механа" и "Хоризонт" в Созопол. По-късно обаче се оказва,

че е изплатил на държавата само част

от сумата по договора Това обаче не го спира да експлоатира туристическите обекти дълги години, без да инвестира в тях.

Към 2016 г. Николай Банев е мажоритарен собственик на ФИК "АКБ Форес" АД. Акции в около 100 компании от целия спектър на икономиката притежава холдинговото акционерно дружество.Това са фирми в тежката и леката промишленост, сферата на услугите и обслужващия сектор.

Бизнесменът участва в управлението на над 15 холдинги, консорциуми, корпорации и сдружения, сред които: "Химинвест", "АКБ Индустрия" и "АКБ Консорциум", сдружение "Тенис клуб Русалка", туристически холдинг "Русалка Холидейз", сдружение "Голф клуб Иракли", Европейска корпорация за ефективно развитие и други.

Освен това Николай успява да придобие и един от най-реномираните от времето на соца затворени курорти - Русалка. Назначава за управител Евгения Банева. Тогава тя е млада дама, чийто баща е шеф на пивоварната "Загорка" в Стара Загора. Външни хора се допускат рядко до комплекса, но чест гост е Илия Павлов.

Близките отношения с "Мултигруп" не подлежат на съмнение. Банев урежда концерти, банкети и всякакви развлечения, за да угоди максимално на Павлов.

Комсомолецът е

силен в унищожението и ликвидацията

на работещи предприятия. Примери за това има достатъчно - футболен клуб "Берое", вестник "Кеш", "Полимери" и предприятието "Елма” - Троян.

Неведнъж срещу Банев са завеждани дела. Само през 2012 г. 150 служители го съдят за неизплатени заплати. Плевенската прокуратура започва проверка в "Елма" - Троян, след като близо 400 бивши работници заплашват с гражданско неподчинение заради неполучени заплати отпреди четири години.

Потърпевшите не получават обезщетения за безработица, няма и къде да започнат работа. Голяма част от тях нямат възможност да облекат децата си, както и да платят за образованието им. Други задлъжняват към банки, дори остават без жилища.

Банев завлича повечето си работници със суми между 3000 и 5000 лева. Дори след заведените дела няма резултат. Обявени са 4 търга за продажба на имуществото на фирмата, но така и не се стига до сделка.

Хората

обвиняват

Николай Банев за

умишлен фалит.

Голяма част от задълженията на "Елма" - Троян, са към други дружества на Банев. По този начин той се превръща в най-големия кредитор на фирмата.

В същото предприятие на длъжност изпълнителен директор е назначена Ана Райкова. Тя е бивша готвачка във ваканционното селище Русалка. Същата няма техническо или икономическо образование и според инициативния комитет мисията й била да срине завода. По онова време "Елма" е най-голямото предприятие на Балканския полуостров за електромотори.

По-късно част от изделията започват да се произвеждат в друга фирма на Банев - "Елматех", отново в Троян.

От юли 2016 г. активите на фалиралия завод за електромотори на Николай Банев - "Елма" - Троян, имат нов собственик. Срещу 2,15 милиона лева Младен Мондешки е получил предприятието. Освен него

още трима кандидата са се включили в наддаването

- "Калинел", "Перфект строй" и община Троян.

Как Банев успява да фалира и други свои предприятия четете в хартиения брой на "168 часа".