Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мащабното преустройство на двореца започва през януари и трябва да приключи до 9 месеца

НДК ще се превърне в най-модерния конгресен център в България за председателството на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 година. Ремонтните работи ще започнат през януари догодина и трябва да приключат до 30 септември. Това стана ясно на пресконференция, на която беше представен идейният проект за новата визия на НДК.

"Две години вече се подготвяме за посрещането на един от най-големите политически форуми. В продължение на 6 месеца тук най-влиятелните жени и мъже на Европа ще взимат най-важните решения за целия ЕС. Това е огромен шанс за България и възможност НДК да придобие вида, който заслужава", заяви изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

По думите му Зала 3, в която ще се провеждат срещите на високо равнище, ще бъде една от най-модерните в техническо отношение в света, а дворецът, който все още е в аналоговата сфера ще влезе в дигиталния свят.

"По време на ремонта, чиято прогнозна стойност е 20 млн. лева, НДК няма да затваря и работите няма да пречат на културната програма", увери управителят на "Галчев Инженеринг" Любомир Галчев.

Ремонтът включва преустройство на залите, обновяване на фасадите, покрива, фоайетата, настилки, стени и др.

"НДК ще стане smart, като ще се използват най-съвременните технологии, които пестят енергия. Целта е да се усвоят всички пространства в сградата, да се увеличи сигурността и ще се използват най-високия клас съвременни и качествени материали.

При изготвянето на проекта за ремнота НДК е третирана като сграда паметник на културата, въпреки, че няма такъв статут. Предвиждаме сградата да се раздели условно на две, като между първия и четвъртия етаж акцентът ще е култура, а в горната част ще е най-модерния у нас конгресен център", обясни арх. Любомир Станиславов, автор на проекта за преустройството на НДК.

Още подробности за това как ще изглежда след ремонта НДК четете по-късно