Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В книгата си "Майната му! Да го направим!" милиардерът споделя някои от своите принципи, които го водят не само в бизнес начинанията му, но и в личния му живот.

Не върви по утъпкания път

Проправяй нови пътеки, не се страхувай да рискуваш, залагай дори на най-смелите си идеи. В бизнеса няма място за прекалени страхове, а победите не са възможни без поемане на какъвто и да било риск. Бъди смел! Успехът не спохожда онези, които следват утъпкания път. Трябва да бъдеш новатор - все пак не забравяй, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи.

Обичай това, което правиш

Единственият начин да си успешен в бизнеса е да се занимаваш с това, което обичаш. Ако нещо не ти е интересно, просто го зарежи. Нито ти ще си добър в него, нито то ще ти носи удовлетворение. Научи се както в личния живот, така и в бизнеса да се забавляваш. Това е единственият път, който води към успеха и който всъщност носи много повече от просто пари и слава. Защото те не са най-важното.

Не мрънкай!

Ако все пак се налага да работиш за някого нещо, което не харесваш, както се случва на всеки в даден момент, не мрънкай. Бъди позитивен и просто се справи. Работи усърдно и си печели заплатата. Радвай се на хората, с които те свързва работата ти. Ако въпреки това не си щастлив, превърни в твоя цел да отделиш личния си живот от професионалния. Забавлявай се в свободното си време. Така ще се чувстваш по-щастлив и ще се радваш повече на живота и на работата си.

Не се страхувай от грешките

Ако си предприемач и не си правил грешки, значи не си истински предприемач. Не се страхувай от грешките, а се учи от тях. Вместо да се упрекваш за пропусната възможност, просто бъди нащрек за следващата. А възможностите в бизнеса са като влаковете на метрото - винаги идва следващият.

Признавай грешките си

Когато сбъркаш - а всеки бърка, не се притеснявай да го признаеш и да се извиниш. Големите бизнесмени и хора не са тези, които не грешат, а тези, които умеят да се извинят. Честността е изключително ценно качество. Най-важното е винаги да държиш на думата си. В бизнеса "морал" не е празна дума. В нея е целият смисъл.

Изслушвай другите

Винаги обръщай внимание на служителите си, на съветниците си, на конкурентите си, на клиентите си, най-вече на тези, които се оплакват от нещо. Не е нужно да се съобразяваш с мнението на всички, но е добре да го чуеш. През всичките години, в които се занимавам с бизнес, ми е помагала моята готовност да се вслушвам в чуждото мнение и да призная, когато някое чуждо предложение е по-добро от моите.

Предизвиквай себе си

Ще се изненадаш докъде ще стигнеш, ако просто се изправиш и продължиш напред. Дори когато вече нямаш сили и си се отчаял. Всъщност тогава най-вече е от изключително значение да продължиш. Всичко в живота си съм постигнал единствено защото съм предизвиквал себе си.

Уважавай семейството и приятелите си

Никога не забравяй кое е най-важното в живота. А то със сигурност не са нито парите, нито славата. Най-много обичам семейството си, защото те ми носят най-голямото щастие. А истинският успех се измерва именно в щастието. Дарявайте децата си с похвали, с любов и с ентусиазъм. Те имат нужда от това.

Прави добро

Към каквото и да се стремиш, винаги прави добро. Това е нещо, което неизменно се отплаща. Не мисля, че стереотипът, че един бизнесмен задължително смачква всички край себе си само за да стигне до върха, работи. Напротив, вярвам, че ако се отнасяш добре с хората, те ще се върнат при теб и ще искат още. Убеден съм, че всичко, което имаш в живота, е твоята репутация, а този свят е твърде малък. Най-добрият начин да бъдеш успял бизнес лидер е да се отнасяш с хората по справедлив и добър начин. Някой ден, когато съм на смъртно легло, бих искал да знам, че съм направил нещо добро за живота на останалите хора. Може да е много егоистично, но така съм възпитан. Мисля, че ако имам възможност радикално да променя живота на хората към по-добро, трябва да го направя.