Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брансън съвсем не е префърцунен богаташ. Когато през 1999 г. беше удостоен с титлата "сър", той се усмихна пред камерите и заяви: "Когато някой се обърне към мен със "сър Ричард" и в първия момент веднага се сещам за Шекспировата пиеса. Не знам дали мога да използвам реално това рицарско звание, освен може би ако имам проблем с резервацията на маса в ресторант или нещо подобно. Тогава може да се окаже полезно." Чувството за хумор всъщност е отличителна черта на милиардера. Той умее да се шегува дори с ексцентричните си постижения. Когато се опитва да осъществи първото прекосяване на Атлантика с балон с горещ въздух, собствената му авиокомпания пуска реклама, гласяща: "Стига, Ричард! Има и по-добри начини да преминеш Атлантика."

Предупрежденията да си пази кожата въобще не могат да го спрат. Сър Ричард сякаш крие в тялото си ядрен генератор, който го тика към нови и нови предизвикателства. "Не мога да си представя и един час, в който да не мисля за нещо ново. Не съм дошъл на тази земя, за да си губя времето. Навремето в училище усетих, че тъпча на едно място и рано-рано го напуснах, за да започна едно наистина вълнуващо пътешествие", спомня си Брансън. Бизнес битките съвсем не успяват да уплътнят цялото му ежедневие. Милиардерът постоянно се впуска в нови приключения. Би Би Си го нарича в свой очерк "хипипредприемач", а колегите му в света на милиардерите го мразят заради отказа му да живее според техните стереотипи.

Още през далечната 1986 г. той поставя първия си рекорд. Неговата лодка Virgin Atlantic Challenger II прекосява Атлантика за рекордно кратко време. 5 години по-късно неговият балон прави първото рекордно прелитане на Тихия океан от Япония до Канада. И с това се отключва огромната страст на ексцентричния милиардер към летенето с балони. Много от тези опити застрашават живота му. Брансън прелита над Хималаите въпреки заплахите на китайците, че ще го свалят. Явно в последния момент войниците на Земята получават нареждане да свалят пръст от спусъка. Брансън се разминава като по чудо със смъртта, след като в последния момент неотложен бизнес ангажимент го отказва от поредното приключение и той не успява да се качи на кораб, който впоследствие потъва и повлича към дълбините пътниците му.

През 2002 г. Брансън инвестира експедицията на друг богат ексцентрик - Стив Фосет, който успява за пръв път в историята да прекоси Земята с балон. Успехите му обаче не успяват да изтрият горчилката от неуспешните космически опити на Ричард Брансън. През 2004 г. той основава компанията си Virgin Galactic с твърдото намерение да прати туристи в Космоса още през 2009 г. Този път обаче нещата не му се получават с финес и лекота, както са се развивали много от останалите му бизнеси. Водещите му инженери постоянно отлагат потеглянето на първата космическа група, въпреки че желаещи не липсват. Колеги-богаташи му предплащат по 250 хил. долара с надеждата, че ще са сред първите, които ще видят Земята отвисоко.

През 2007 г. взрив в космическата му база в пустинята Мохаве убива трима работници. Специалистите, които се трудят за него, го обвиняват, че с пословичната си ексцентричност застрашава живота им. Босът е наредил на своите подчинени да ползват азотен диоксид за създаването на горивната смес. Газът се оказва изключително рисков, когато бъде впрегнат да работи за задвижването на ракетен двигател. След тежкия инцидент големият мечтател за първи път губи присъствие на духа и обявява, че може и да се откаже от мераците си да създаде космически туризъм. След седмици размисъл той продължава, но отново не му върви. 7 години след първия инцидент отново загива човек, зает с космическата мечта на Брансън. Уж напълно готовият кораб "Спейсшип 2" се разбива по време на тестов полет. Загива вторият пилот - 39-годишният Майкъл Олсбъри.

Ричард Брансън отново заговаря за край на космическата си програма. Готов е с лека ръка да зачеркне над 1 млрд. долара, които е инвестирал в проекта, оказал се твърде голяма лъжица за неговата уста. Но отчайването му отново е краткотрайно. Брансън се зарича, че ще доведе мисията докрай и ще излети в Космоса с конструиран от неговата фирма кораб. Богат, безстрашен и с неизчерпаемо чувство за хумор. Нормално е Брансън да е магнит за жените. Първата му съпруга Кристен Томас обаче не желае да го дели със стотиците му почитателки и подава молба за развод. С втората си жена сър Ричард се запознава в антикварен магазин, където тя продава различни дрънкулки. Джоан очевидно е по-широко скроена и успява да изгради семейното щастие. Раждат им се две деца, а впоследствие и трима внуци. Милиардерът не се уморява да повтаря, че щастието се крие в здравото семейство, а не в парите. Лесно му е да сипе мъдрости, когато може да се изпъне на частния си остров и да поиграе тенис с Гришо всеки път когато го стегне шапката.

Как обича да харчи парите си, четете в хартиеното издание на "168 часа".