Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цяла нощ не можах да спя, притеснен кой ще плати обезщетенията за незаконния арест на поредните задържани подкупни митничари и гранични полицаи на Дунав мост.

Този път, слава богу, са само 10-ина души. От тях най-вероятно обвинения ще повдигнат на 6-7. Дано и бързо да ги пуснат под домашен арест или пък срещу подписка, защото колкото по-дълъг е безплодният тормоз върху тях, толкова по-щедри ще са обезщетенията, които ще им присъдят след 4-5 години наши съдилища.

Или пък, не дай боже, магистратите в Страсбург, които пишат само в евро - значи умножено по 2.

Чудя се въобще кому са необходими тези акции? Защо трябва да се хвърля целият този ресурс, като накрая не само че системният проблем не се решава, а дори държавата излиза на загуба. Агенти на ДАНС губят месеци, плащаме за специални разузнавателни средства, бръмбари, полицаи под прикритие, командировки, гориво, наблюдават ги и съветват спецпрокурори.

За нищо се похабява толкова ценен потенциал, който може да бъде пренасочен в битка срещу други големи несправедливости и тревоги на обществото.

Ако някой смята, че съм песимист и напразно съм пропуснал нощния сън, нека поиска от службите и от прокуратурата статистика за последните 16 години. Колко митничари и гранични полицаи са били арестувани, на колко от тях са повдигнати обвинения, за колко от тях впоследствие прокуратурата сама ги е свалила преди делото и колко са били оправдани от съда.

Също така може да се извадят и цифри колко от подкупните служители са били възстановени на работа, колко от тях са завели дела срещу държавата и колко обезщетения сме им платили.

Защото тук плащането е на 100 процента. България е страна, в която никога не можеш да си събереш вземания от крадци, измамници и олигарси например, но от държавата (тоест от всички нас) това става винаги на мига. Затова по правило тук се обезщетяват престъпниците, а жертвите - не.

Оптимистите в българското правосъдие могат също така да поискат цифри не само за последните 16 години, могат и за последните 27 - тогава само изумлението им ще е по-силно.

Защото митничарите и граничните полицаи, които вземат като последни прошляци на бариера от средата на 90-те години по 20 лева на камион, но и тези, които прибират по 50 хиляди евро на пропуснат ТИР с цигари, са абсолютно недосегаеми.

Ако не вярвате, нека се обзаложим. Сигурен съм, че поне един от последните хванати служители на ГКПП Дунав мост вече е задържан за корупция. В предишната шумна акция на същия пункт преди няколко години, която завърши с пълен провел.

Също като при операцията преди 10-ина дни на ГКПП Лесово.

Първоначално бяха задържани 33-ма души - за половината от тях това бе втори арест. Да не говорим за доайените от Капитан Андреево. Там има митничари с по 4-5 ареста. Всичките оправдани, всичките върнати на работа, мнозина с платени обезщетения за "тормоза на държавата".

За тях арестът е нищо работа - като да те освежи неочаквано летен дъждец - ще се намокриш малко, но в крайна сметка ще излезеш сух, за да продължиш да тъпчеш пачки в джоба.

Около 200 са задържаните за вземане на подкупи служители от различни ГКПП само в последните 3 години. Сред тях няма нито един влязъл в затвора.

Ето от тази фактология идват притесненията ми и въпросите - трябваше ли въобще да се прави поредната акция и кой ще плати новите искове в Страсбург. Питам, защото знам, че парите няма да дойдат от прокурорите и от полицаите, които не са успели да докажат обвиненията. Ще дойдат от всички нас.

Няма да ви занимавам с причините за всички тези провалени дела, защото съм го правил вече десетки пъти, пък и си има доказани експерти, които могат да обяснят много по-професионално безпомощността на правосъдието ни.

Знам само, че в Турция и Румъния вкарват в затвора по 50 души накуп като нашите подкупни прошляци - митничари и гранични фуражки, на които ние плащаме осигуровки, за да стават те милионери за няколко години служба.

Проблемът при нас е в липсата на ефективни закони срещу корумпираните служители и на професионалисти, които качествено, а не през пръсти да ги прилагат. И да носят отговорност за действията си.

Моментът да говорим за това е сега - когато политиците ни скачат в предизборна кампания и в спиралата на големите лъжи - за минимални пенсии от по 300-500 лева, за минимална заплата от 600, за отпадане на плоския данък, за да може единствените работещи, без да крадат в страната, да плащат за неработещите и още куп небивалици, които са абсолютно неизпълними.

И или никога реално няма да се приложат от обещалите ги, или пък ще ни докарат нова Луканова зима, а защо не и Жан-Виденова?

За да се развива икономиката и да започнат бавно да забогатяват хората, трябва да има преди всичко реално правосъдие и истинска битка с корупцията. И точно това трябва да се иска от политиците.

Защото когато влязат в предизборна кампания, те по нищо не се различават от митничар на нощна смяна.