Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разбита е паравоенната банда “Академиците”, ограбила ценности за над 8,5 млн. евро от магазини в Европа.

Румънски съд вкара за четвърт век в затвора главатаря на бандата “Академия на румънските престъпници”, извършила серия въоръжени грабежи в луксозни магазини и часовникарски ателиета в Европа.

Все пак босът Адриан Марин Ботез е на кяр, защото 30-годишната му присъда бе намалена от апелативния съд с 5 г. и 10 месеца и окончателната е 24 години и 2 месеца лишаване от свобода. Заедно с присъдите на останалите 8 членове бандата, ограбила ценности за над 8,5 милиона евро в Европа, получава общо над 80 години затвор.

Тя е разбита след залавянето на 19 нейни “лейтенанти” миналата година в съвместна операция на британската и белгийската полиция, Румънската служба за разузнаване, Дирекцията за специални операции, жандармерията, Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма и други румънски служби. През 2015 г. гангстерите са обвинени за организиране на престъпна дейност, подбуждане и съучастие в множество кражби, обири и актове на насилие. През последните три години “Академиците” от румънския подземен свят извършват 27 обира на бижута и часовници във Великобритания, Белгия, Италия, Франция, Германия, Австрия и Дания по определен сценарий и без да се провалят, както се вижда от записи на камерите за наблюдение, публикувани след арестите. При кражбите двама души влизат в магазините уж са купувачи, единият - преоблечен като жена, за да се “погрижат” за охраната. След обезвреждането на пазачите идва ред и на останалите 4-ма бандити, всички с пистолети, брадви и чукове. Докато едни заплашват служителите, други чупят витрини и се изтеглят за секунди с бижута и часовници за десетки хиляди евро. В някои случаи са били хвърляни запалителни коктейли “Молотов”, за да се отклони вниманието на хората наоколо. Целият обир обикновено трае не повече от 60 секунди, след което обирджиите офейкват в различни посоки с мотоциклети или скутери. Бандитите укриват стоката в подготвени скривалища в покрайнините на градовете и не се появяват в населени места, докато полицията не преустанови издирването им по горещите следи. Пътуват, спят на палатки или на открито. За да се стигне до успеха на тези обири, заслугата е най-вече на 38-годишния Адриан Марин с прякор Бащата.

Бивш неуспял строителен предприемач, с няколко губещи фирми в Румъния, той създава строго йерархична паравоенна организация. Той я ръководи като “главнокомандващ”, но има и адвокат, счетоводител и офицери, казват румънските следователи, завършили следственото дело през 2015 г. Адриан си имал своя житейска мъдрост и тя е: “Ако се опиташ или се опитат да те върнат у дома, никога не се връщай без свещеник.” Бащата е написал 15-страничен кодекс за поведение на членовете на организацията. 100-те участници в нея не трябва да се страхуват от нищо, дори от смъртта.

Според магистратите случаят с “Академия на румънските престъпници” е уникален. От 2011 г. бандата е организирана в пирамидална структура с един лидер и няколко подчинени на него ешелони на управление, които се ръководят от доверени командоси с чин “офицер”. Най-отдолу в структурата са наемниците, които извършват ударите. Повечето са бедни младежи, най-много на 26 години, но и непълнолетни, някои от които сираци или с криминални досиета. Голяма част от редовите членове са от Молдова или Източна Румъния, най-бедния район на страната. Преди да се присъединят към бандата, те подписвали поверителен договор и етичния кодекс. А за да гарантират лоялността си, предоставяли имената и адресите на техните роднини. Трябвало да спазват правилата на кодекса, според който нямат право да пушат преди обирите, както и да слушат музика преди “работа”. Забранено им е да се шегуват и да държат ръце в джобовете в присъствието на главнокомандващия, да споменават имена и да говорят на румънски по време на обирите. В кодекса има и мотивиращи послания като: “Ние се учим от нашите грешки; трябва да бъдем незабележими.” В отделна глава от кодекса се описва как се набират членовете на бандата. Те минават психологически тест, физическа, теоретична и практическа подготовка. Всеки ден тренирали бягане, прескачане на огради, правели лицеви опори и клекове. Само издържалите успешно получавали договор и се заклевали пред “главнокомандващия”. Според източник, цитиран в румънска медия, веднага след приемането им те били откарвани до родните им места със завързани очи или с торби на главите си, което било част от “тренировката”.

Какви други умения трябва да притежават престъпниците и в какво се заклеват, четете в хартиеното издание на "168 часа".