Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той уби постмодерния консенсус

Тръмп спечели въпреки Тръмп. Самата му персона го дисквалифицира като политик в нормални времена. Но тъ й като времената не са нормални, дойде и неговото време. Епохата вече не желае ловък демагог. На нея й е нужен лодкар, който да изпроводи до оня свят едни вмирисани политики.

Какво по-точно ще погребе Тръмп? Ето ви 5 готови ковчега:

Ковчег 1: Той е на глобализацията в днешния й вид. Оказва се, че избирателят в световната метрополия се бунтува срещу колониалните споразумения за свободна търговия - НАФТА, тихоокеанското, трансатлантическото и така нататък.

Впрочем европейският избирател също ги ненавижда, но Брюксел го е стиснал за шията и не му дава гък да каже.

Я е направил референдум,

я са го обесили

под голямата арка на Айфеловата кула.

Протекционизмът бил вече погребан? Против договорите за свободна търговия се обявиха както Тръмп от дясно, така и Бърни Сандърс отляво. И стана много шизофренично.

От една страна, Обама се напъва да добута тихоокеанското споразумение към ратификация и конгресмените, изглежда, ще го одобрят. От друга, в своите избирателни кампании същите конгресмени са против свободната търговия, иначе ще загубят.

Усещайки духа на епохата, адаптивната Хилъри започна да плагиатства от Сандърс. Обаче не успя да излъже никого. В един момент “Уикилийкс” пусна запис от думите й пред бразилски бизнесмени, в който тя споделя най-голямата си мечта – да види едно западно полукълбо без бариери и без граници, където всеки ще може свободно да търгува, да пътува и да работи на воля.

И обратното, Тръмп стана знаменит със своята ограда по цялата граница с Мексико. Той обеща да предоговори споразуменията, да изгони имигрантите, да спре да пуска мюсюлмани - изобщо “Америка първо”. Хората предпочетоха националиста пред интернационалистката и сега остава ние тук да чакаме новите опорни точки.

Като избра Тръмп,

Америка подписа смъртната присъдата

и на мултикултурализма, политическата коректност и илюзията, че ислямистите могат да бъдат интегрирани. Това би трябвало да промени и Европа.

Ковчег 2. Освен че обяви смъртта на глобализма и мултикултурния дискурс, Тръмп сложи край на безкласовата политика, която дели обществото на групи със специфична идентичност, за да им дърпа конците по-изкъсо. Фамилията Клинтън докара до съвършенство тази технология. Тя флиртува отделно с етническите малцинства, странносексуалната общност, феминистките, мюсюлманите и т.н. Около нея е направо като в бара на “Звездни войни”. Всеки е тук и на всеки чашата е пълна, но под масата държат лазерните бластери.

Тръм обаче мина през политиката на специфичната идентичност като врабец през паяжина. Първо той обиди кръвно мексиканците, а те са 11 милиона. После обиди всички жени накуп и феминистките се нажежиха като котлони. Вбеси и мюсюлманите. Щом лъсна, че е любимец на ку-клукс-клана, негрите взеха да го гледат още по-начумерено. Общността на обратните го има за отровна змия. Така Тръмп отблъсна поне 60% от населението.

Но как успя да го привлече обратно? Той се обърна към общите интереси на наемния труд, на работническата класа. Това, че си работник, е по-важно от това, че си хомосексуалист. На негрите в Мичиган той каза: “Знам, че не съм ви любимец. Но какво имате да губите? Аз ще ви върна заводите и работните места!”

И какво се оказа?Част от обидените забравиха обидата. Вярно, повечето жени подкрепиха Хилари, но женомразецът Тръмп постигна много повече от културния джентълмен Мит Ромни, предишния президентски кандидат на републиканците. Същото стана и с негрите, латиносите, хомосексуалистите. Хладилникът победи телевизора, класовият интерес надделя над обидената идентичност.

Нещо повече,

класовият подход се оказа много по-евтин

и по-ефективен

Хилари профука над 1 милиард долара за своята кампания, докато Тръмп с мъка събра половин милиард. Клинтън заля ефира с рекламни клипове и загря телефоните с обаждания. Тя купи най-популярните телевизионни водещи, комици, актьори. Мадона даже обеща орална любов на всеки избирател... И нищо.

Тръмп нямаше пари за клипове и много сътрудници, пък направи серия митинги с възторжени тълпи от по 30-40 хиляди тръмписти. Докато Хилари говореше пред бабешки седенки, а телевизионните оператори се чудеха как да извъртят камерите, да не снимат ниската посещаемост.

Ковчег номер 3. Така Тръмп погреба догмата, че лявата партия е челен отряд на работническата класа. Този мит умря. И лъсна, че истината е тъкмо обратната – лявата партия на САЩ работи за едрия финансов капитал, а за работниците не й пука.

Затова Тръмп помете работническите щати Охайо, Мичиган, Уисконсин, почти целия “ръждив пояс”, където вятърът гони тръни из пустите фабрики. Той вдъхна на народа надеждата, че ще върне производството. И че ще отреже прилива на имигранти, които отнемат работните места и натискат надолу заплатите.

Същото отчуждение между левите партии и наемния труд се вижда и в Европа. Във Франция работническата класа обърна гръб на социалдемократите. Тя мина под знамето на дясната националистка Льо Пен. На президентските избори в Австрия работниците гласуваха за националиста Хофер, а управляващите социалдемократи дори не успяха да се доберат до балотажа. В Англия лейбъристите бяха против Брекзит, а работниците гласуваха “за”.

Що се отнася до България - аналогичен случай. ДПС държи селяните, ГЕРБ гражданите, а БСП вече търси пришълци от Космоса.

Ковчег номер 4. В него май ще легне новата студена война срещу Русия. Заедно с курса към Трета световна война Тръмп обяви, че смята да се разбере с Путин. Даже намекна, че може да му остави Крим. И дори каза, че Путин е много по-голям политик от Обама.

В отговор Хилари удари камбаната, че Тръмп е агент на Кремъл. Кой хакна имейлите на нейните сътрудници и вади компромати? Естествено, че Кремъл. Русия е най-големият и най-опасен кръвен враг на Америка.

Обаче американците нещо не й повярваха. Което показва, че

духът на макартизма,

ранния рейгънизъм и късния

клинтънизъм вече е изчерпан

Псуването на Русия вече омръзна.

Подобна тенденция върви и у нас. Защо Плевнелиев няма втори мандат? Защото през първия забравяше да спомене Русия в речите си на 3 март. А защо Радев победи на първия тур? Защото взе да говори за Русия ласкаво. Десните дори го обвиниха, че ще вади България от НАТО. Сега Цачева трябва да изпее две-три частушки и може да преодолее изоставането.

Ковчег номер 5. Тръмп обеща, че САЩ ще спрат да сменят неудобните режими. Това би трябвало да сложи край на грохота недалеч от милата ни татковина.

А както е известно, Хилари е краен ястреб. Тя има огромна заслуга за хаоса в Либия и Сирия, а в миналото като сенатор горещо одобри нахлуването в Ирак. Тя обеща да наложи свободна от полети зона в Сирия, което може да доведе до война с Русия. Нещо повече,

Хилари има огромен принос за създаването и въоръжаването на “Ислямска държава”.

И освен това лъсна, че е буквално купена от Саудитска Арабия.

Инстинктите на Хилари лъснаха в един клип, който показва мъчителната и унизителна смърт на Кадафи в ръцете на тълпата. Всеки нормален човек би бил ужасен. Заобиколена от приятелки, Хилари сияеше: “Дойдохме, видяхме, той умря! Ха-ха.ха!”

САЩ избраха Тръмп, защото го сметнаха за гълъб на мира. Но дали е така? Оранжевият президент е известен с това, че едно говори, друго мисли, а трето и четвърто върши. В такъв случай, жалко за ковчезите.