Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неуморимите самоуки изследователи с металотърсачи в ръце една нощ преслушват земята край новозагорското село Караново. Чувствителната машина започва да пищи и последователите на Индиана Джоунс се хващат за кирките и лопатите. След няколкочасово копане откриват нещо древно, което обаче не могат да разпознаят.

Времето им за по-нататъшни проучвания е изтекло, тъй като слънцето се е показало на хоризонта. Може би са копали твърде бавно, а може и да са решили да оставят основната работа за следващата нощ. Каквато и да е причината за тяхната недостатъчно добра работоспособност,

точно тя спасява

една от най-ценните находки в целия свят.

През нощта иманярите са открили само една част от тракийска колесница, произведена в първите векове след новата ера.

Още на сутринта местни хора забелязват изкопаната яма и сигнализират кмета на село Караново. Той от своя страна се обажда на популярния ни учен и доктор по археология Веселин Игнатов.

"Става дума за един изключително интересен паметник на културата. Древните траки са имали обичай да полагат колесницата и конете до гроба на свой аристократ. До този момент съм преброил 262 подобни могили на територията на страната. За съжаление

90 процента от тях са изровени от иманярите

Колесниците са лесни за откриване.

Винаги са закопани в близост до могилата на неголяма дълбочина. Иманярите минават с металотърсачи и изравят експоната в рамките на една нощ. След това те се появяват в аукционите и струват хиляди", разказва д-р Игнатов. Самият той има уникалния шанс край Караново да разкрие почти идеално запазена колесница.

реди това обаче е автор на още няколко изключително ценни за науката находки.

"През годините много съм работил по обекти, които са били почти опустошени от иманярите.

Ревеше ми се,

като им гледах бутилките от минерална вода, които са изхвърляли в могилите. И все пак не всичко бяха съсипали. Намерихме достатъчно експонати, за да направя изложба, която стигна чак до Китай. Буквално полудях на тема антични коли. Исках на всяка цена да открия

непокътнати експонати

Късметът ме очакваше в местността Триъгълника край Нова Загора. Там изпреварихме грабителите с металотърсачи и извадихме от земята две двуколки.

Успяхме да вдигнем шум и дори беше поместена статия в може би най-авторитетното издание за археология в света - сп. "Археолози", спомня си д-р Игнатов.

Той и екипът му започват усилена работа по реконструкцията на двуколките. Възникват дори спорове от рода на това колко спици са имали колелата, каква е формата на колите им, размерите.

"В този напечен момент ми се обади кметът на новозагорското село Караново да ми съобщи, че иманярите пак са

ровили в земята

На място открихме изровена яма, но и този път късметът беше на наша страна. Оказа се, че точно тук експонатите са били заровени на голяма дълбочина и търсачите на антики просто не са ровили достатъчно усърдно.

С помощта на Би Ти Ви се разшумяхме достатъчно, за да получим пари от Министерство на културата и частни спонсори. Организирахме експедиция и така стигнахме до колесницата. Иманяри бяха извадили само задната част на коша й, но всичко друго беше непокътнато", разказва още известният археолог.

Находките са наистина уникални. Разкрита е колесницата на

древен тракийски воин

Тя е изключително добре запазена, както и скелетите на конете. Наблизо са открити и древните останки на куче, което убеждава археолозите, че наоколо е погребан трак-воин. Още на следващата година е открит и разкопан и неговият гроб. Пристига германски екип от музея в Майнц, а ръководителят му е категоричен, че край Караново е открита най-ранната и богата гробница в Римската империя. Екипът, ръководен от д-р Игнатов, вади ценните експонати от могилата. Намират 10 сребърни и една златна монета. Уникални са обаче двете сребърни чаши с позлата. Като тях има още не повече от 12-13 по целия свят, а една такава е купена от Британския музей за 1,8 млн. паунда.

"Целта ни беше да консервираме гробницата и колесницата, за да могат хората на място да видят уникалните находки и

да се върнат векове назад във времет.

Смея да твърдя, че се справихме повече от добре, възстановявайки оригиналния вид на гробницата, на колесницата, ритуалната площадка", разказва археологът. Традицията в България обаче повелява да се направи всичко необходимо, за да бъде развален хубавият проект.

"За съжаление в новозагорския ни музей се случиха странни работи. Смениха се началници, дойдоха хора, които нямат никакво отношение към археологията. По едно време ни обвиниха, че сме копали непрофесионално. Всеки може да се запознае с публикации на екипа от Римо-германския музей в Майнц, в които черно на бяло е написано, че край Караново е копано по най-съвременни методи. Другото обвинение към мен беше, че нямам необходимото образование. И това при положение че защитих дисертация и вече съм доктор по археология", ядосва се Веселин Игнатов. Раздорите покрай музея в Нова Загора са причина за възникването на куп проблеми около

уникалните експонати

"През последните години могилата и колесницата, които открихме край Караново, са изоставени на произвола на съдбата. Необходими са пари за почистването и допълнителната консервация на находките. Колесницата е в лошо състояние, а резките температурни амплитуди допълнително утежняват положението. След две, най-много три години пораженията ще са непоправими. И в случая не става дума за големи суми. Но няма кой да ги даде. 

Как може да бъде спасена колесницата - четете в хартиеното издание.