Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евсевий Кесарийски
Евсевий Кесарийски

Сегашните проучвания на Божи гроб не са първите. Още през 1961 г. трите основни общности – гръцката, арменската и тази на францисканците правят сондажи и разкопки в черквата. Ръководител на трите екипа е проф. д-р Виргилио Канио Корбо. През 1982-1983 г. той публикува три тома с илюстрована история на Божи гроб. Комбинирайки археологическите находки с евангелската традиция той разкрива, че от VIII век преди Христа Голгота е била кариера за малаки – белия камък, от който са изградени стените и много от постройките в древния Йерусалим. Учените установяват, че кариерата е изоставена около І I век и след това на нейно място е имало градина, което отговаря на библейското повествование. В нея са издълбани два вида погребални камери. От едната страна са множество гробове познати като кохим, а от другата - една-единствена самостоятелна гробница, която отговаря на описанието на тази, която Йосиф от Ариматея бил приготвил за себе си, но я предоставил за Исус.

Археологическите разкопки на мястото изобщо не са случайни, тъй като

идентификацията му

се затруднява от

историческите събития

През 135 г. след потушаването на втория бунт на евреите, император Адриан в стремежа си да накаже въстаниците заличава изцяло Йерусалим и построява на негово място изцяло нов град по римски образец, който кръщава в своя чест Елия Капитолина. Тогава по историческите сведения и християнската традиция на Голгота или мястото наречено Лобно, е изграден Капитолиум – голяма свещена езическа постройка. По същото време тази част вече влиза и в рамките на града, за разлика от преди, когато е било отвъд градските стени.

От Евсевий Кесарийски научаваме, че Адриан покрива с пръст на гроба на Христос, за да го скрие, а свети Йероним пише, че статуя на Юпитер е издигната върху гроба на Исус и статуя на Венера на върха на Голгота. Въз основа на сведенията на Евсевий пък император Константин нарежда там да се построи величествен мавзолей.

Проблемът е, че още от ХIХ век скептици и атеисти упорито подлагат на съмнение твърденията на ранния християнски автор. Според тях той умишлено е измислил факти и обстоятелства и ги е нагласил така, че те да изглеждат достоверен източник за местоположението на Божи гроб.

Затова любопитното е, че модерната археология потвърждава писанията на Евсевий от Кесария,

че гробът се е намирал на това място.

Новите изследвания, както и тези от 60-те и 70-те години на ХХ век стигат до извода, че езическата трансформация по-скоро е помогнала да се запази паметта за обекта през първите векове.

По-късно строителите на император Константин, определени да работят по разрушаване на езическия храм, намират древната кариера, наречена Голгота, и останките от гробницата на Христос.

"Разкопките, проведени в края на 70-те години на мястото, разкриха още едно доказателство, че точно там се е състояла великденската драма. В по-ниските части на черквата са открити основите на изградения от римския император Адриан форум с храм на Афродита. Императорът е последвал римския обичай езически храмове да се изграждат върху по-ранни религиозни структури.

Епископът на Кесария Евсевий потвърждава, че така е било и в този случай. Адриан построява огромна правоъгълна платформа над кариерата, която скрива гробницата под масивна могила. А ако мястото е почитано от първите християни,

точно това обяснява защо там се е появила

римската постройка",

пише по този повод проф. д-р Рандал Прайс от Тексаския университет за изследване на Близкия изток.

Това показва, че Евсевий е бил прав за запълването с пръст, за езическия храм, платформата и други въпроси.

Но по-късно се появява и още едно доказателство, че епископът на Кесария е бил точен в описанията си. То е открито през 90-те години от археолога Бидъл, който успява да докаже, че Евсевий е използвал достоверна информация. От прецизното датиране на негов ръкопис става ясно, че той

описва фактите за мястото, преди изобщо строителите на император Константин

да са го разкрили

и по този начин няма как да е нагласил историята. Освен това наименованието Голгота за местността е било запазено още по времето, когато е живял. В допълнение към това откритата гробница, изследвана от съвременните учени, съответства напълно на тези, които са били използвани по времето на Исус.

Освен всичко друго, с последните изследвания за сетен път се потвърждава, че гробницата е празна, факт който не е оспорван от дълбока древност дори и от враговете на християнството и който говори за възкресението на божия син и за достоверността на събитията описани в Новия завет.