Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Внучката на пророка дядо Петър Копринка Кьосева и неговия, близък Иван Момчилов споделиха пред "168 часа" за няколко случая от времето, когато Светеца още бил жив.

Те били много впечатлени от конфиденциалните посещения при него на хора от цялото бившо политбюро. Включително и дъщерята на Тодор Живков - Людмила.

Вечерта преди тя да почине, дори секретарката й била изпратена при дядо Петре.

"Жената дойде късно вечерта, за да разбере

дали дъщерята на Първия ще оживее

- разказва пред "168 часа" Кьосева. - Спомням си как дядо й каза: "Състоянието й не е добро. Няма да я бъде."

Според внучката самата Людмила Живкова и всички около нея познавали лично дядо Петър и го посещавали няколко пъти.

Според нея почти цялото политбюро и хора от генералитета посещавали пророка.

"Идваха обикновено след 22,00 ч., притесняваха се да не ги види някой - спомня си Копринка. - Досещахме се, че са някакви големци, защото обикновените хора идваха през деня. Високопоставените се пазеха един от друг." Един от първенците имал детенце, което не можело да ходи.

"Докараха го с лека кола при дядо - разказва пред "168 часа" Иван Момчилов. - А навремето да имаш лека кола, беше много нещо. Светецът по-късно ни разказа, че в продължение на седем дни оставил детето да спи върху кладенеца с водата,

давал му да пие и да се мие с чудотворната вода."

Според Момчилов след изтичането на времето пророкът изпратил детето до портата,

за да посрещне родителите си. "Те бяха шокирани, едва не припаднаха, когато видяха, че детето им ходи", разказва Иван Момчилов, свидетел на вълнуващата сцена.

Големецът поискал да се отблагодари, но дядо Петър не искал пари, а само да спрат да го тормозят управниците и да не му затварят параклисчето.

За следващия опит за затварянето му си спомнят и двамата ни източници.

"Имаше едно момче Миле, казваха му Мульо. Той беше ресилен (това са хора, които по това време са работели към общините и са доставяли писма за хора, които са идвали от Съда в общината) - спомня си Момчилов. Според него на Мульо му било наредено от местната власт да затвори водата.

Когато дошъл не само че я затворил,

а и пуснал умряла котка, за да замърси водата

- спомня си Кьосева. - На другия ден обаче синът му изгубил разсъдъка си и започнал да обикаля от къща на къща с котле и босилек и да ръси хората за здраве."

Според източниците ни Миле осъзнал грешката и се върнал да изчисти водата.

"Синът му не се беше прибрал и той дошъл да иска прошка от дядо - разказва Кьосева. - След като изчистил всичко и си отишъл вкъщи, видял, че синът му е върнал разсъдъка си."

След като управниците не успяват и този път да затворят параклиса с чудотворната вода, е решено тя да бъде изследвана. Проучването от 1953-1954 г. показва, че тя

съдържа 78 минерала и е напълно годна за пиене