Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Великият спринтьор покори всички възможни върхове и сега страда от хронична скука

Финалът на 100 метра току-що е приключил. Знае се кой е първи, кой втори и кой ще се окичи с бронзовите медали. Хиляди по трибуните и милиони пред телевизорите са в екстаз след края на може би най-атрактивното състезание на олимпиадата в Рио.

Но се случва нещо странно. Телевизиите за първи път не показват веднага повторението на финалното бягане. Има ли нещо по-важно от това да видиш отново старта на страхотните лекоатлети и тяхното извънземно бягане? Има, разбира се, ако победителят се казва Юсейн Болт. Камерите хищно поглъщат всяко движение на спринтьора, превърнал се приживе в легенда. Той трябва да направи характерния си жест, след това да прати въздушни целувки към Всевишния и към феновете си на трибуните. Операторите не могат да си позволят да пропуснат шоуто на Болт, защото шефовете им са наясно, че в този момент няма нищо по-интересно на света. Хората дават мило и драго да видят радостта на великия лекоатлет от Ямайка. Рекламодателите потриват доволно ръце, тъй като златната им кокошка си е изплатила всеки вложен цент. Болт се е превърнал в машина за триумфи и печатане на пари. Популярността му е толкова голяма, че иначе физически мощният спортист започва да се огъва под нейната тежест.

Юсейн просто няма какво повече да постигне в световен мащаб и едва ли има накъде още да се прочуе. Знаят го дори подложените на пълно информационно затъмнение поданици на Северна Корея. Всички върхове са покорени, живата легенда започва сериозно да скучае. Самият той след олимпиадата си призна, че бягането и унижението на съперниците вече не му носят удовлетворение. И как да е другояче, след като спечели златните медали на стоте метра на три поредни олимпиади.

„Няма какво повече да доказвам за себе си. Уморен съм и състезанията не ми носят удовлетворение. Ще се замисля сериозно дали въобще има смисъл да се занимавам с цялата тази работа. Има толкова други неща в живота, които мога да правя.

Има толкова други мои таланти, които мога да развия”, редовно повтаря като развалена грамофонна плоча Болт. Сънародникът му и съперник на пистата Асафа Пауъл разкрива стратегията на големия шампион.

„Той само се преструва, че нищо не го вълнува. В действителност заедно с екипа си внимателно преценява на кои състезания да се явява. Пази си силите само за тези бягания, които ще му донесат възможно най-много популярност и пари. Готви се целенасочено за тях и не похабява сили и талант за други второстепенни изяви”, категоричен е Пауъл. Болт наистина работи като добре програмирана машина и с това помага на и без това извънземната си физика, за да печели което си пожелае състезание. Въпросът е какво може да прави сега спортистът, свикнал да получава всичко само с един размах на ръката или по-точно на двата крака. Изкарва толкова много пари, че чак главата го заболява, когато трябва да се замисли за какво да ги харчи. Само договорът му със световен гигант за спортна екипировка му носи по 10 млн. долара на година. За последните 12 месеца той е прибрал в банковата си сметка не по-малко от 33 млн. долара. Печели от рекламодатели, от наградни фондове от супербогаташи, които искат да го ангажират за техни инициативи. И така се трупат пари, а скъпите играчки вече са прибрани в личната му колекция. Дори златната спортна лимузина му е подарък след триумфа на олимпиадата в Лондон. Притежава и други красиви и много мощни екземпляри в гаража си, но те струват жълти стотинки на фона на огромното му състояние. Купи си огромен палат в родната Ямайка, но и там едва ли са хвръкнали чак толкова много пари. Да, има и частен самолет, и всички други екстри – бълха го ухапала.

Юсейн си накупи каквото му трябваше и сега скучае.

От нямане с какво да се захване той дори опита да се прави на певец. Отдавна е известно, че лекоатлетът е страстен фен на хубавата черна музика. Ето че сега дойде време сам да запише свое парче, което да пробута на широката публика. Опитът му е на път да се увенчае със зрелищен провал. Дори и най-верните му фенове признават, че Болт вие като ранена вълчица и е по-добре да се съсредоточи върху изявите си на лекоатлетическата писта. Скучаещият богаташ едва ли ще се даде толкова лесно. Какво му пречи да се обади на някои от световноизвестните музиканти и да го подкокороса да направят съвместно парче.

Ако все пак го откажат от пеенето, Болт може да се насочи към футбола.

Преди време направи тренировка с играчите на „Манчестър Юнайтед” и сериозно обяви, че би имал успехи, ако се премести на терена. Едва ли ще го вземат точно в „Юнайтед”, но иначе ще се намерят достатъчно кандидати да спечелят лесна слава и пари, привличайки в редиците си Юсейн. Но и това са планове по-скоро за разнообразяване на ежедневието му. Великият спортист не крие, че има нужда от нови и нови предизвикателства, за да не се чувства потиснат. Твърди, че едно от тях едва ли ще му омръзне някога. Болт развива амбициозна благотворителност.

Дари над милион долара на бившето си училище и даде невероятните 4 млн. долара за възстановяване на разрушена болница в Ямайка. Великият спринтьор обещава да се откаже от активния спорт след световното през следващата година. Тогава го очаква голямата скука, но легендарният спортист май е измислил как да направи живота си още по-интересен отпреди.

„Искам да имам дете. Това със сигурност е най-голямото предизвикателство за всеки човек. Мисля, че съм готов да го посрещна”, отсича Юсейн.