Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представете си, че сте български държавен глава и заедно с чуждия си гост приемате гвардейския почетен караул. Срещу вас е патриаршеският храм и гостът ви пита как се казва той.
- Александър Невски - отговаряте вие.
- Това вероятно е ваш български светец? - пита отново той.
- Не - отговаряте вие - това е руски пълководец, който е победил шведите при река Нева.
- Ооо! - казва гостът и задава следващия си въпрос в колата, която вече се е отправила към президентския офис. Срещу вас е величественият паметник на Арнолдо Цоки.
- Това вероятно е ваш прочут генерал? - пита той.
- Не - казвате вие, - това е руският император Александър II.
- Но кокетната църква вдясно сигурно е прекрасен образец на българската ортодоксална традиция? - не спира с вежливостите си вашият гост.
- Всъщност това е Руската църква - отговаряте вие, след което трябва да отговорите и на следващия въпрос - за името на прекрасния булевард с кестените и жълтите павета, който е, разбира се, булевард "Руски".
Всичко това се случва в рамките на 3-4 минути и на не повече от 500 метра, така че само след минута лимузината вече е пристигнала, вие сте в президентството и пред госта обяснявате за последен път, че офисът на българския държавен глава и премиера са един срещу друг, на булевард "Дондуков", и не, генерал Дондуков не е български генерал, воювал в някоя от победоносните ни войни, а е руски княз.
След всичко това в Гербовата зала на президентството българският държавен глава започва своята реч:
- Ваше Величество (или господин президент), Вие гостувате на един горд и независим народ, известен със своята славна история, силно привързан към своите национални герои и национални традиции...
Това са думи на Петър Стоянов.
Президентът Петър Стоянов не успя да запази президентското си достойнство и подкрепи Бареков.
Но въпреки това казаното от него е безспорна истина.
Имаме огромен грях към националните ни герои. Защото центърът на столицата ни е руски, а когато решихме да вдигнем паметник на Самуил, очите му светнаха, че после едното угасна...
#НямамеЛиСиНашиГерои
#ИскамБългарскиГероиВСтолицатаНаБългария
#TEKSTAEDALAG