Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Секретна база на Хитлерова Германия откриха руски учени по време на експедиция в Арктика. Нацисткото убежище е носело името “Ловец на съкровища”. Именно названието му предизвиква редица въпроси. Все още не е ясно защо нацистите решават да нарекат базата си така. Търсили ли са съкровища, или това е код? Някои експерти предполагат, че нацистите са имали за задача да търсят ценности от потънали кораби въпреки твърде суровия климат в Арктика.

Базата е била създадена през 1942 г. - цяла година след нахлуването в Съветския съюз. Използвана е предимно като тактическа метеорологична станция от Вермахта. Няколко години по-късно секретната база е била изоставена. Множеството зарязани вещи и документи подсказват, че обитателите на базата е трябвало спешно да напуснат Северния полюс.

“Ловецът на съкровища”

е бил изоставен,

но ниските температури са запазили напълно повечето предмети, намиращи се в него. Руските учени са се натъкнали на множество лични вещи, а също на части от палатки, дрехи и съдове за хранене. Намерени са и много патрони. Голяма част от предметите са маркирани със свастика - основния нацистки символ. Сред останките от базата има и повече от 500 предмета с историческа стойност. Намерени са добре запазени предмети с антикварна стойност от врмето на Втората световна война.

НАХОДКИ: В базата “Ловец на съкровища” са открити много оръжия.
НАХОДКИ: В базата “Ловец на съкровища” са открити много оръжия.

Всичко намерено в тайната база в Арктика е било транспортирано в град Архангелск в Русия за анализ от експерти. Те ще се опитат да разгадаят мистерията и истинскотоп редназначение на изоставената нацистка база.

Една от версиите е, че мястото е било изоставено, след като учените, работещи там, са се натровили с месо от бяла мечка и е трябвало да бъдат спасявани. Част от тях обаче са умрели.

Нацистка Германия е използвала подводница, за да евакуира персонала на базата, след като станало ясно, че всички от екипа са болни. Инфекцията е трябвало да бъде локализирана и лекувана.

Най-вероятно след консумирането на сурово или недопечено месо

учените са се

заразили с

трихинелоза.

Хората в базата започнали да се оплакват от различни симптоми - едни вдигнали температура, други повръщали. Стигнало се и до по-сериозни последици като припадъци и тотално изтощение. Без лекар в базата част от учените умират.

Има и версия, че месото е било заразено умишлено с цел персонлът да измре и базата да стане необитаема.

След като в световните медии се появи информация за новооткритата нацистка база на Северния полюс, се разразиха спорове относно предназначението й.

Едни смятат, че за тайната арктическа станция се е знаело от поне 5 г. и руснаците не са направили никакво откритие. Според други истинското предназначение на базата се крие, а персоналът й едва ли се е отровил с месо от бяла мечка.

В действителност

секретната база

е една от многото

по целия свят,

построени от нацистите в стремежа им за световно господство. Много изследователи твърдят, че нацистите са имали бази не само в Арктика, но и на Южния полюс. Известно е, че по време на Втората световна война нацистите извършват редица странни експерименти с технологии, непознати за останалата част от света, в стремежа си да наложат световно господство.

Твърди се, че “Станция 211” на Антарктида е подобие на “Ловец на съкровища” в Арктика. Не е ясно дали са използвани с една и съща цел. Според някои хипотези през 1946 г. адмирал Бърд, виден американски полярен изследовател,

започва търсене

именно на тайните нацистки бази.

Подобна тактическа станция има и на остров Александър в Северния ледовит океан. Тя е била от ключово значение, тъй като съобразно докладваните от нея данни, нацистите са преценявали накъде да насочват своите кораби, подводници и войски. Островът бе обект на териториални спорове години наред, но сега е част от Русия.

Руснаците искат да изградят на него своя база. Тя ще се нарича “Арктически трилистник”.

Площта, която ще заема, е 140 дка. В нея могат да бъдат настанени до 150 войници и да се складират достатъчно гориво и храна, за да могат те да живеят и да работят там 18 месеца в пълна изолация.

Обитателите ще могат да се придвижват из различните части на комплекса, без да излизат на открито и да се излагат на свирепия студ, който достига до минус 47 градуса.

Остров Александър

е част от архипелага Земя на Франц Йосиф между Баренцово и Карско море. Военни няма на островите от 90-те години насам. По времето на Студената война СССР е имал своя метеорологична станция близо до тази на нацистите,а според някои руснаците дори са използвали немската.