Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срещата в студиото на Би Ти Ви между водещата на "Тази събота/Тази неделя" Евгения Марчева и евродепутатът Николай Бареков преди няколко дни вдигна много шум и раздели зрителите на два лагери.

Едни бяха възмутени от поредната груба реакция на Бареков и изречения от него обиден коментар към водещата пред камерата, а други се нахвърлиха върху Марчева, като определиха нейното отношение към госта за "унизително" и "непрофесионално".

Емоциите в неделя превзеха ефира, след като журналистката помоли бившият телевизионер да преведе няколко произволно избрани изречения от статия в "Ню Йорк Таймс".

По-рано през седмицата Бареков бе споделил в социалната мрежа фейсбук своя снимка, на която чете същото печатно издание, а публикацията му бе последвана от куп коментари с подигравателен характер.

Провокацията на Марчева не се хареса на евродепутата, който отказа да участва в изпит по английски език и заяви, че ще остави зрителите да се любуват на "баджаците" на водещата, след което напусна студиото.

Според мнозина този коментар е крайно неуместен и изисква извинение, но други оправдаха реакцията на Бареков с "неуместната атака" на Марчева, заради която тя бе нападната в интернет пространството.

Сред шумотевицата, която се вдигна, няколко пъти бе зададен въпросът дали водещата би си позволила да провери уменията по чужди езици на други наши политици и дори на самия премиер Бойко Борисов.

В действителност Жени Марчева веднага би могла да контрира своите критици с къса памет, защото е имала сблъсък пред камерата дори и с Борисов. Преди четири години като кадър на БНТ и водеща на сутрешния блок "Денят започва" журналистката взема интервю с министър-председателя в момент на важни кадрови промени в правителството тогава.

Ден по-рано са приети оставките на Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма, и на здравният министър Стефан Константинов.

За този разговор с Борисов Марчева дори оглавява по-късно класация за качествена журналистика на Асоциацията на европейските журналисти в България.

Любопитно е, че в интервюто се разменят забележки относно чуждуци

от езика на Шекспир.

Още съвсем в началото водещата се обръща към премиера с въпроса: "При положение, че сте взел толкова важно решение по толкова важен въпрос, защо едва сега го казвате, след като преди месец сте дал мандат и на Дянков, и на Трайков, да направят кенсъл на такова важно..."

Тук министър-председателят мигновено я срязва с думите: "Кенсъл не знам какво означава. Може би е край на английски?!" Малко по-късно обаче самият той обяснява: "Факт е, че видях, че компаниите имат желание да свалят цени на лекарства. И пак тогава попитах Константинов: "Защо вие сте изпуснали този тайминг? Това златно време? Защо не сте го направили?" Веднага след изказването му Марчева не пропуска възможността да изтъкне: "Е, не знаете какво е кенсъл, но знаете какво е тайминг?!"

"Тайминг го има и в каратето - обяснява Борисов и допълва: Трябва да хванеш времето между двата удара да атакуваш тогава. Знам и кенсъл какво е, но просто ми се видя възможност и аз да се заяда с вас", отвръща премиерът.

След още няколко обстрела с остри въпроси и твърди отговори министър-председателят призовава журналистката да се готви по-добре за своите интервюта, при което тя го оборва с обяснението как винаги е на ниво.

Финалът идва с отказа на премиера да продължи да отговаря на конкретни питанки и така да влезе във времето на новините.

Двамата събеседници си разменят взаимни благодарности, макар и с неудовлетворен тон.

Известно време след този сблъсък в ефир Марчева призна пред вестник "168 часа", че след интервюто е изпратила есемес на премиера, за да му благодари, а той й върнал подобно съобщение.

И двамата не таят лоши чувства един към друг, защото през 2014 г. Борисов отново гостува на своята позната, но в предаването "Нека говорят" по Би Ти Ви, където тя вече работи. Тогава водещата дори успява да убеди лидера на ГЕРБ да посвири на китара в ефир, защото няколко дами от неговата партия са го похвалили за музикалните му умения.

"Недейте, утре вестниците само това ще пишат, ще ми излезе име и на вас също", с шеговит тон обяснява Борисов, като в крайна сметка склонява да изсвири няколко акорда.

Самата Марчева признава, че не търси умишлено провокацията, а е такава в своя подход, като в същото време изобщо не обича да застава от страната на интервюирания.

"Не се приемам като някаква ужасно значима личност и авторитет, чието мнение е меродавно.

Нямам усещане за собственото си величие.

След интервюто с Борисов ми беше странно, защото ми се обадиха много хора да ме поздравят заради липсата на сервилност спрямо него.

След такива случки съм спокойна, че си върша добре работата. Еднакво е отношението ми към властта и опозицията. Затова понякога представител на управляващата партия ме упреква, че сякаш говоря от името на опозицията, а на следващия ден опозиционер ме обвинява, че съм в един отбор с властта", споделя пред "168 часа" журналистката.

Марчева не се гордее с подобни ситуации, които ако са търсени умишлено и целенасочено от някого, дори я отвращават.

Зад гърба си има и други постижения в работата, които я карат да се чувства по-удовлетворена от себе си.

Най-първите си

стъпки в журналистическата професия тя прави в телевизията майка.

Веднага след като завършва българска филология и специализира журналистика в Софийския университет "Свети Климент Охридски", започва да трупа опит в новините в БНТ, както и в екипа на Валя Ахчиева и предаването "Открито".

През 2001 г. сама пожелава да смени обстановката и да започне работа в "Дарик", където бива насърчена да започне сериозно да набляга на външната политика.

"Смятам, че постигнах много с работата си като репортер в радиото по делото на медицинските сестри в Либия. Получих изключително

голям професионален

и житейски урок,

далеч от този да отразяваш пресконференции. Надявам се, че тогава дадох продукт на световно качество, какъвто биха предложили и колегите от CNN или "Евронюз".

Удар в кариерата ми беше и отразяването на кризата с атентата в театъра на "Дубровка" в Москва. Това беше сериозно предизвикателство. Терористи задържаха като заложници публиката, а два дни по-късно вътре умряха към 150 души след пускането на отровен газ. Беше ужасяващо. Буквално живях четири дни на улицата и спях на барикадите под студения дъжд. Предавах на метри от колегите от CNN. Това ме кара да се чувства горда, не другото", признава водещата.

Докато работи в "Дарик" Марчева забременява с първата си дъщеря Моника, а след раждането изобщо не се връща на старото си работна място. В майчинство е от десет месеца, когато получава предложение от Вяра Анкова да води сутрешния блок "Денят започва" на БНТ. Приема и така отново се връща в националната телевизия, но този път изгрява пред камерата.

По абсолютно същия начин става и последвалият й трансфер в Би Ти Ви. Едва няколко месеца след гръмкото интервюто с Бойко Борисов водещата отново излиза в майчинство с втората си рожба Миа. Почти веднага след раждането Марчева бива изкушена от офертата на главната редакторка на "Нека говорят с Росен Петров" Валя Гиздарска, която й предлага да се присъедини към екипа на продуцентската компания "Дрийм тийм". Журналистката се колебае, но след като бебето става на осем месеца, решава да се върне в работния строй, но вече като водеща на две рубрики в Би Ти Ви - "Хладнокръвно" с дебати по важната тема от седмицата и "Честна дума" - актуално интервю.

"Приех да се преместя в Би Ти Ви и да напусна БНТ, защото

исках да имам повече

време за децата си.

Сутрешният блок е ангажимент, който е всеки ден и поглъща цялото ти време. Ако бях останала, почти нямаше да ги виждам. Седмичното предаване ми позволи да имам достатъчно свободно време, за да не ги оставям денонощно в чужди ръце", обяснява Марчева.

Кой отказва Марчева от философията, за да се насочи към журналистиката и защо детската й мечта била да бъде фризьорка четете в хартиеното издание на "168 часа".