Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на Българския Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, който беше нападнат и удрян вчера посред бял ден в центъра на София, разказа за инцидента и предположенията си за подбудите.

"Нараняванията са леки. Не става дума за тяхната тежест, а, че това е ескалация на обиди и заплахи към мен и други членове на Българския хелзинкски комитет през последните две години. За съжаление сигналите в прокуратурата не доведоха до резултат. Около 10-ина пъти съм ставал обект на заплахи и съм подавал сигнали. Повечето пъти заплахите са заради случаи на защита на човешките права на роми, мюсюлмани или бежанци. Но когато е имало пряк контакт с недоволни хора, по-скоро е имало и диалог, разпалено са ме питали защо защитаваме въпросните хора. Въпросният инцидент е кулминацията." Това заяви Красимир Кънев пред "Здравей, България" по Нова телевизия. Той обаче не гостува в студиото, а се включи по телефона, за да не остава задоволство у агресори и нападатели заради следите от побоя по лицето му.

"При разминаването пред хотел "Радисън" с двама младежи, единият явно ме разпозна, замахна и ме удари в лицето. Последва замахване за удар в корема, но за щастие не успя. Става дума за случайна конфронтация на улицата. Не е имало никакъв разговор. Не е толкова трудно да се установи самоличността, тъй като всичко стана пред камерата на "Радисън". Двамата бяха млади, на около 30 години. Дал съм и описанията им пред полицията", добави Красимир Кънев.