Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОЛ МАНЕТ
ПОЛ МАНЕТ

Успокояват притесненията за внос на селскостопански продукти

Белгия ще подкрепи споразумението за свободна търговия с Канада, съобщи лично премиерът Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс.

Досега сделката беше блокирана от местното правителство на провинция Валония, но в четвъртък властите в Брюксел договориха общ текст, който да успокои притесненията за бъдещия внос на селскостопански продукти и методите за посредничество при търговски спорове.

Договорът трябваше да бъде подписан в четвъртък, но канадският премиер Джъстин Трюдо отмени планираното си посещение в Брюксел, след като централното белгийско правителство дни наред не успяваше да убеди Валония да се съгласи с условията на споразумението. 

ДЖЪСТИН ТРЮДО
ДЖЪСТИН ТРЮДО

Всички останали европейски правителства, включително българското, подкрепиха СЕТА (Всеобхватно икономическо и търговско споразумение). Българските власти одобриха сделката преди дни при условие, че бъде поет официален ангажимент от страна на Канада за отмяна на визите за българи не по-късно от края на 2017 г.

“Валония е изключително щастлива, че нашите искания бяха чути”, обяви премиерът на областта Пол Манет.

Това все още не е окончателното решение, тъй като одобреният от белгийците текст трябва да бъде обсъден от посланиците на държавите от ЕС и от регионалните парламенти в Белгия.

“Канада остава в готовност да подпише това важно споразумение, когато Европа е готова”, коментира говорител на търговския министър.

Лидерите на ЕС и Канада подчертаха, че са нетърпеливи да финализират договора след продължилите години наред преговори. Засега не е насрочена дата за новата среща.

СЕТА има за цел да създаде зона за свободна търговия между ЕС и Канада, при което ще отпаднат над 98% от митническите тафири между Отава и Брюксел. Противниците на СЕТА се опасяват, че сделката ще подкопае евростандартите и еврорегулациите относно опазването на околната среда, здравеопазването, сигурността и правата на работниците.