Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от най-богатите жени, живеещи на Френската ривиера, е била отвлечена в понеделник следобед. Бизнес дамата Жаклин Верак тъкмо е излизала от аптека, когато организирана банда престъпници я отвлича посред бял ден на улица близо до булевард “Гамбета” в Ница. Това е вторият опит за отвличане на французойката.

76-годишната Верак е президент на петзвездния "Гранд хотел" в Кан. Тя е глава на няколко фирми в сферата на недвижимите имоти и собственик на част от голяма бизнес сграда в Ница. Хотелът, чийто собственик е Жаклин, се намира само на метри от Palais des Festivals, където се провежда кинофестивалът в Кан. Докато Жаклин паркира колата си, на улицата се появява бял ван 4X4, в който се намирали 3-ма човека. Верак слязла от колата си и влязла в аптеката, а похитителите я изчакали.

Излизайки от магазина, Жаклин се отправя обратно към личния си автомобил, когато се сблъсква с двама от тримата мъже. Те покриват устата й с шал и я изтласкват към белия ван. Маскираните мъже я заключват в багажника на колата и отпрашват моментално.

"Една жена дойде в аптеката разплакана. Беше като от "От местопрестъплението. Тя е добре позната в квартала.

Винаги е любезна с всички и винаги усмихната" разказва свидетелят, който е извикал полицията. Прокурорът по заведеното дело срещу неизвестен извършител Жан-Мишел Прете също споделя загрижеността си: "Жена на такава възраст, отвлечена по подобен начин - много сме притеснени за състоянието й."

Според информация, дадена от свидетели, похитителите на Жаклин не са използвали оръжие.

Два дни по-късно похитителите влизат в контакт с децата на Жанклин. Адвокатката на семейството споделя, че близките й са съсипани, но се надяват на положителен изход от ситуацията. Тя споделя още, че подкуп не е поискан.

Експерти обаче твърдят, че това ще се случи в следващите дни, каквато е практиката в подобни случаи.

Първоначално бандата умишлено държи семейството в пълно неведение, за да ги срине психически и да улесни преговорите в своя полза.

Започнало е разследване на случая. Властите се опитват да се свържат с похитителите на Жаклин и да подсигурят безопасното й завръщане. Описанието на автомобила на нападателите е пуснато за издирване, но това още не е дало резултат. Къде, с кого и с каква цел, това са основните въпроси, които си задават разслеващите. Най-вероятната причина за престъплението е финансова, въпреки че откуп все още не е поискан.

През 2013 г. е направен първият опит за отвличането на Жаклин. Това се е случило близо до дома на бизнес дамата.

Френската ривиера има дълга история с организираната престъпност, особено когато става дума за френската връзка в пренасянето на хероин между Турция и Франция, а от там към САЩ през XX век.

Регионът, в който най-често се събира френският елит, многократно е разтрисан и от кражби на бижута. Най-известният случай е от 2013 г., когато накити на стойност 136 млн. долара са откраднати от хотел "Карълтън". Доста по-рано, през 1984 г., трима обирджии нахълтват в хотела, в който Алфред Хичкок е заснел класиката си "Да хванеш крадец" и открадват бижута на стойност 39 млн. евро.

Отвличането на Жаклин също не е и първият подобен случай на Ривиерата.

През 1978 г. главният изпълнителен директор на "Шнайдер" Еудоард-Жан Емпейн е похитен от колата си, която била паркирана близо до дома му. След седмици на преговори той бил пуснат на свобода, но репутацията му била провалена от медиите, които разследвали живота му преди отвличането.

През 2014 г. най-богатата жена в Монако Хелена Пастор е застреляна в Ница 77-годишната жена била улучена в горната част на главата през прозореца на автомобила си. Почива няколко дни по-късно.

Първоначално полицията мисли, че мафията е виновна за трагедията, но разследването доказва, че доведеният син на Пастор е поръчал ликвидирането й.