Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 200 000 апартамента в Атина, Солун и други големи градове на Гърция се продават на смешно ниски цени, което е с 25% повече от предишните 2 г. Този бум на продажби е регистриран основно заради невъзможността на хората да плащат непосилно високите данъци, стигащи до 537% повече от миналата година.

Масовите разпродажби на имоти в цяла Гърция

на цени доста под данъчната оценка

се дължат основно на въведения преди 2 г. единен имотен данък, който варира от 2 до 13 евро на квадрат в зависимост от района, както и на невъзможността на изплащат ипотечни кредити.

Около 99 000 жилища са обявени за продажба в Атина и Солун, а броят за цялата страна приближава до 110 000.

Има парадоксална ситуация - доста от жилищата, които се дават под наем по центъра на Атина, се предлагат от собствениците

само срещу плащане

на ток, вода и

жилищен данък

без рента. Смята се, че по време на кризата собствениците на имоти в Гърция са загубили половината от стойността на притежаваните от тях имоти.

"Няколко са основните причини за тези масови продажби - коментира за “168 часа” Христос Мурутис, шеф на фонда за управление на активи Arceland Capital Management. - Първо, имотите, които се продават, са най-вече втори дом, който е закупен с кредит с цел инвестиция. В момента много хора не са в състояние да изплащат този кредит и вместо да оставят банката да им вземе жилището, се опитват да го продадат, за да спечелят дори и минимално от сделката. Втората причина е, че много гърци емигрират и решават да продадат каквото имат в родината си, за да не плащат имотния данък. В богати квартали като атинските "Кифися” и "Глифада”, където жилищата са големи и скъпи, данъкът собственост може да достигне

няколко хиляди

евро годишно”,

уточнява г-н Мурутис.

Според него кризата коригирала цените на пазара, които технически бяха надувани в продължение на години, защото лесните банкови заеми увеличаваха стойността на имота с повече от 20-30%.

"На практика твърде завишените цени създадоха имотен балон - казва Мурутис. - В момента кризата дава възможност за коригиране на тези цени, като имотният сектор е първият, засегнат от тази ситуация, защото резкият спад в търсенето тоест когато

банките спират финансирането,

търсенето може да се основава само на собствения капитал на граждани или предприятия, което води до много по-малък апетит за инвестиране в недвижими имоти."

След последните данъчни промени за приблизително 540 000 собственици с имущество над 200 000 евро допълнителният данък ще бъде

четирикратно по-голям от миналогодишния

Данъчните власти в рамките на минимален срок от време ще бъдат поканени за първи път от десетилетия насам да изчислят обективната стойност на всички земеделски парцели в страната, за да наложат допълнителния данък върху недвижимите имоти дори и на последната педя земя.

Големи загуби от преизчисляването

ще претърпят собствениците на недвижими имоти за над 200 000 евро, след като бъдат разпределени допълнителни тежести от порядъка на 270 милиона евро. Първите данни вече показват следното:

• Около 174 хиляди собственици ще платят за първи път допълнителен данък, защото ще се окажат над новия предел от 200 000 евро. Ще възникне едно средно допълнително утежняване от около 23 евро на кв. м. За хиляди собственици тази разлика ще стане осезаема, след като, от една страна, ще се увеличава допълнителният данък, от друга, ще се намалява данъкът върху недвижимо имущество (ЕНФИА собственост) поради намаляване на обективните стойности.

• Около 105 хиляди собственици

с имущество от 250 000 до 300 000 евро ще се облагат допълнително

средно с 85 евро на квадрат.

• Най-големите утежнения се налагат на собствениците с имущества за над 300 000 евро, които общо наброяват 260 691 души. Средното утежняване в доста случаи ще бъде увеличено дори и с 537%.

По - специално:

- За имущество от 300 000 до 400 000 евро допълнителният данък се увеличава от 44 на 278 евро за 111 983 собствениците от тази категория.

- За имущество от 400 000 до 500 000 евро допълнителният данък се увеличава от 190 на 766 евро, тоест с 304%. 55 487 собственици от тази категория, които са плащали 10,5 милиона евро сумарно, ще се наложи тази година да внесат 42,5 милиона евро само за допълнителния данък, без в сумата да се включи и ЕНФИА, която се изчислява върху квадратен метър.

- За по-големите имущества процентите на увеличаване на данъка са по-малки, но утежненията в абсолютни цифри са много големи. Така “милионерите” (тези, които имат недвижими имоти с обективна стойност от 1 до 1,5 милиона евро) ще бъдат утежнени средно с 8651 евро, при положение че миналата година са плащали 5538 евро.

Този ход на правителството

е продиктуван

от международните кредитори, хвърли в безизходица гърците, които тръгнаха масово да продават на безценица.

Освен това бурна реакция предизвиква и факта, че нито банкерите, нито правителството искат да чуят за предложенията на чуждите фирми. А офертата е 5 до 10 цента за всяко евро от заем, който няма покрития. Става въпрос главно за потребителските кредити, които не се изплащат въпреки натиска към длъжниците.

Чужденците вярват, че предоставяйки от 5 до 10% от заема ще могат в кратък срок от време или да притиснат “червените” кредитополучатели да платят сума, съответстваща на 30-50% на заема, или да препродадат дълга, печелейки големи суми.

Според информации банкерите отказват всякакъв разговор с "лешоядите" за "подстригване" на потребителските кредити в зависимост от случая. На кредитополучатели с обективна невъзможност за изплащат "подстригването" на дълга стига включително и до 70%. Така банкерите осигуряват 30%, вместо да продадат заема на фондове, получавайки само 5 или 10%.

Интересни са предложенията, които се внасят за заеми на предприятия, които дават гаранции срещу недвижими (главно търговски и индустриални) имоти, но и жилищни заеми с ипотека на къща. В тези случаи предоставят от 30 до 50% върху действителната стойност в зависимост от ипотеката. Тоест дават 30-50 евро върху 100 евро заем с цел след това фондовете да се договорят с кредитополучателите за изплащането им. Разбира се, не 100% от стойността, а 60-80%. Правителството обещава кредитополучателят да има главно правно основание за изкупуване на заема си, преди този заем да стигне до фондовете, предоставяйки по-голяма сума от тази, които дават чужденците.

Трудно, почти невъзможно е продаването дори на един заем на чужди фондове, да не говорим за пакет от заеми. Информациите от пазара говорят, че банкерите проучват модела "Банка Бари" за "червените" заеми. Той предвижда създаването на пакет от заеми, които са добре осигурени с ипотеки и добри перспективи за възстановяване. Заемите ще се оценяват според текущата стойност и ще получават една добра оценка, така че да могат впоследствие да бъдат продадени на чужденци, които желаят да финансират един такъв пакет.