Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илка Зафирова
Илка Зафирова

7 творци да получат пожизнени държавни награди от 700 лв. на месец, реши правителството в сряда. Наградените са проф. Пенчо Стоянов, проф. д-р Савка Шопова-Маркова, проф. Симеон Щерев, Илка Зафирова, Николай Николаев, акад. Николай Кауфман и Александър Балкански за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата, обявиха от правителствената пресслужба.

За да бъдат изплащани наградите за тази година, министерството на културата получи допълнителни 24 500 лв.

Актьорът Николай Николаев и до момента продължава да играе, въпреки че е на 76 години. Той е и клоунът Коко, който изнася безплатни представления за болни деца в детското отделение на “Пирогов”. Известен е с прозвището Бате Николай.

Наградена е и актрисата Илка Зафирова. Тя има 19 роли само в едни от най-добрите филми в историята на българското кино. Играла е в “Дами канят”, “Вълчицата”, “Демонът на империята”, “Пансион за кучета” и пр.

Наградените музиканти пък са проф. Симеон Щерев, акад. Николай Кауфман, проф. Пенчо Стоянов, проф. Савка Шопова-Маркова. Те са и едни от емблематичните преподаватели в музикалната академия “Панчо Владигеров”.

Александър Балкански пък е най-популярният български цирков артист.

Бате Николай
Бате Николай