Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Френският национален отбор по футбол на среща с президента Франсоа Оланд.
Френският национален отбор по футбол на среща с президента Франсоа Оланд.

Необходимостта от сексуално въздържание преди състезание е мит. Това, че половите контакти изпиват силите на състезателите, е преувеличено. Разбира се, всичко зависи от самия спортист, както и от самия секс, споделя пред в. "Монд" известният треньор Пиер-Жан Вазел, подготвял едни от най-големите имена във френската лека атлетика, сред които и европейската шампионка по бягане Кристин Арон. Колегата му Рикардо Гера подчертава, че на френския национален отбор по футбол никога не им се забраняват любовни отношения даже по време на Мондиал, защото само така постигат успехи. 

Пиер-Жан Вазел изтъква, че сексуалните контакти водят до прилив на тестостерон, което неизменно е естествен допинг. Според Вазел прекаленото въздържание, и то особено ако е за дълъг период преди спортна изява, прави атлетите много по-изнервени, дори агресивни. А психичната стабилност е ключов фактор за спечелването на всеки медал. Вазел изтъква, че половите контакти се отразяват особено добре при жените, защото по време на акта се секретира окситоцин, който влияе благоприятно върху възстановяването на мускулите, но също така и намалява нивата на стрес. Френският треньор уточнява, че именно психическото напрежение много често изиграва негативна роля при дамите.

Клиничната психоложка Керъл Едисон пък провежда анкета сред над 1800 пациентки и стига до извода, че над половината от тях спят много по-добре след оргазъм. А дълбокият сън е изключително важен за спортистите преди състезание. Всъщност повечето от треньорите подчертават, че именно при дамите ползите от секса са много по-големи – особено при тези, които се занимават с лека атлетика. Изследване от 2002 г., публикувано в Journal of epidemiology and community health, доказва, че при хората с полови контакти поне два пъти седмично спада наполовина рискът от сърдечно-съдови болести. Затова някои треньори определят секса дори като кардио спорт и го препоръчват редом с аеробиката, зумбата, тичането и плуването като най-полезен за работата на сърцето. Доказано е, че няколко часа след акт сърдечно-съдовата система работи максимално ефективно.

Освен това британски учени обясняват, че при мъжете до 10 часа след акт се стимулира белодробният капацитет. Изследването им, публикувано в Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, категорично доказва, че дори и сексуалният контакт да не носи допълнителна сила на индивидите от мъжки пол, то той подобрява за почти половин денонощие възможностите на сърцето да поема повече натоварване, без това да се отрази негативно на кръвното налягане или пулса. Изследване на екип от университета Рутгерс в Ню Джърси пък доказва, че сексуалният контакт действа като анестезия и притъпява дори мускулните болки. Причината е, че по време на оргазъм се повишава секрецията на ендорфин, който освен че е наричан "хормон на щастието", всъщност е и силен обезболяващ агент.

Треньорът Рикардо Гера уточнява пред "Нувел Обсерватьор" : "Няма категорично изследване, което да доказва стопроцентовата полза от секса преди състезание, но няма и доказателства за вредата му. Всичко зависи как се прави и колко време продължава. Освен това влиянието му има известни разлики при мъжете и жените. Моите наблюдения върху атлетите показват, че в повечето случаи оргазмът оказва по-благоприятен ефект при дамите, които се чувстват заредени със енергия и много по-малко стресирани преди състезание. Докато в някои случаи продължителен контакт изтощава мъжете и може да повлияе негативно върху резултатите им на терена. Затова и има треньори по футбол, които забраняват каквито и да било фриволности на отборите си преди важен мач. Това обаче не важи във Франция, където дори на националите са разрешени любовни отношения даже по време на Мондиал, но и там има все пак ограничения. Най-стриктни са треньорите по бокс, защото смятат, че половият акт създава слабост в мускулите на краката и това неизменно се отразява негативно на способностите на ринга. Според някои дори и възбудата да води до прилив на тестостерон, то след акт при мъжете нивата му падат рязко, което неизменно може да провокира отпадналост и вялост. Така че някои треньори смятат, че играчите им имат нужда не от секс, а просто от леко възбуждане."

Всъщност едни от първите научни опити, изследващи връзката на сексуалните контакти и спортните постижения, са осъществени още през 60-те години на XX век. Ръководител на екипа тогава е Питър Огилви – ученик на самата дъщеря на Фройд Анна. В екипа освен психолози са включени лекари, както и треньори. Специалистите тогава стигат до заключението, че сексуалната задоволеност се отразява позитивно както на физично, така и на психично ниво, и може да помогне преди състезание, преди изява и дори като прилив на енергия за научна работа. Те обаче наблюдават и друг феномен – че участниците в опитите, на които са показвани еротични картини, развиват по-висока скорост от тези, на които са показвани пейзажи. Така че още тогава учените загатват, че възбудата действа дори по-стимулиращо от самия акт.

Изследване на учени от Бирмингамски университет, публикувано в New England journal of medicine през 2013 г., доказва, че половите контакти не уморяват чак до такава степен, че да причинят спад в постиженията на професионални спортисти, които са свикнали на много по-тежки натоварвания. Учените са изчислили точно, че при акт, траещ около 6 минути, 70-килограмов мъж гори едва 21 калории – горе-долу колкото изразходваме, докато се обличаме сутрин. Все пак специалистите уточняват, че ако сексуалният контакт продължи повече от 10 минути, тогава ползите му се превръщат в риск – поне що се отнася за преди състезание. Учените дори изтъкват, че когато атлетите са в навечерието на важна изява, е добре да ограничават максимално сексуалната игра и да пристъпват по-бързо към акта. Те обясняват, че дори и оргазмът да действа положително върху работата на сърцето, дишането и мускулния тонус, то прекалено продължителен акт или няколко последователни могат да провокират негативен ефект – отпадналост, мускулни крампи и сънливост.

Треньорът Рикардо Гера допълва: "Според мен не самият полов акт, колкото съпътстващите фактори като прием на алкохол и купонясване до ранните часове на нощта водят до срив във физическата издръжливост. А истината е, че треньорите понякога са като възпитатели в интернат и трябва да следят изкъсо играчите."

В. "Монд" цитира думите на спринтьора от Тринидад Тобаго Ато Болдон, световен шампион на 200 метра през 1997 г., който обичал да казва: "Пълни глупости. Не сексът уморява преди състезание, а усилията, които полагаш, за да го получиш. Четири пъти съм тичал 100 метра за 9,86-9,88 секунди. И поне в два от тях бях правил секс непосредствено преди състезанието. Но ако трябва цяла нощ да обикалям заведенията или да свалям някоя мацка, на следващата сутрин неизменно съм скапан."

Кои големи спортисти никога не отказват ласки преди състезание, четете в хартиеното издание на "168 часа".