Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срокът за експлоатация на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се удължава до 2047 г. след неговата модернизация и предприетите мерки за повишаване на безопасността му. Това стана ясно след като на официална церемония в централата шефът й Иван Андреев и генералния директор на "Русатом сервис" Евгений Салков подписаха заключителния предавателен протокол. На подписването присъства и министъра на енергетиката Теменужка Петкоова, според която запазването на капацитета на АЕЦ "Козлодуй"ще гарантира устойчивостта на българската енергийна система.

Договорът между нашата централа и консорциума "Русатом" - ЕДФ за изпълнение на дейностите по удължаване на крока за експлоатация до 60 години бе подписан в края на септември 2014 г. за срок от 27 месеца. Според експертите с това укпешно сътрудничество българското правителство е изпълнило един от основните си приоритети в енергийния сектор за удължаване на ресурса на съществуващите мощности. Извършенато от консорциума работа за повишаване на безопасносттта и удължаване на ресурса на 5-и блок бе висок7о оценена от МААЕ при последната й мисия в централата.

"Удължаването на срока за експлоатация на двата хилядамегаватови блокове е много важно за нас защото АЕЦ "Козлодуй" дава 33 на сто от произвежданата у нас електроенергия при това на достъпни цени, каза още министър Петкова. - Това пък дава възможност на българската икономика и безнес да работи на конкурентноспособно равнище. Стигнахме до тези позиции благодарение на изключително доброто си сътрудничество с консорциума "Русатом - ЕДФ", на който сме благодарни за професионално свършената работа."