Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев се срещна с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.
Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев се срещна с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Да развиваме земеделие и високи технологии, иска Илияна Йотова

“Като президент ще се позовавам на научната експертиза за решенията, които вземам. В момента тя се използва за изготвяне на справки или по-лошо - за обосновка на вече взети политически решения.” Това заяви пред ръководството на БАН кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Трябва да се инвестира в наука, да има приемственост и да се положат повече грижи за младите учени, каза ген. Радев и се възмути от “унизителните” заплати.

БАН трябва да бъде партньор и референт на властта, категоричен е генералът. “Абсурдно е да имаме съвременна политика без задълбочена и обективна преценка. Научният потенциал е част от нашия суверенитет”, обясни той. И допълни, че България трябва да има човешки капитал и възможност за самостоятелна преценка, а не само да се уповава на чужда експертиза.

Ген. Радев e на мнение, че България има нужда от дългосрочна стратегическа програма за развитие на българското общество. “С потенциала на хората от БАН това може да бъде направено. Те вече са изготвили такъв документ, но трябва да бъде подложен на по-широк дебат, оценен и доразвит”, каза той. И разкритикува, че няма приемственост във властта. Не трябва всяко правителство да започва от нулата, а да се стреми да надгражда, обясни Радев.

Необходима е обща национална политика по решаването на трите приоритетни проблема пред държавата ни - сигурност, демографска катастрофа и бедност, заяви пък кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова пред жители на Добричка област. Препълнени зали я посрещнаха в няколко селища. Хората масово се оплакаха от ниските си доходи, липсата на грижа от страна на държавата за поддържане на техния поминък, обезлюдяването и липсата на сигурност.

“Важна задача пред нас с ген. Радев е съдбата на българското село. И това не е проблем само на Северозапада, а на цялата страна. Необходим е национален план за спасението на българското село. Ние имаме изготвен. Убедени сме, че България трябва да развива високи технологии и земеделие. Без съдействие и подкрепа на държавата в тези трудни времена хората не могат да се справят”, обясни Йотова. Според нея за район като Добруджа земеделието е от ключово значение, а в същото време, вместо да помага на производителите, правителството пречи, като влошава още повече отношенията с Русия, където би могла да се реализира българска продукция.