Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изказването на турския президент Ердоган по отношение на "Западна Тракия" от началото на седмицата, поставя в изключително деликатна ситуация правителствата в Гърция, Кипър и България. Още в сряда представители на големите гръцки партии призоваваха европейските лидери да "поставят Ердоган на мястото му". Реакция от София обаче нямаше.

В интерес на истината, първоизточникът на новината беше гръцки - една агенция, която свали информацията няколко часа след като я публикува. Това събуди съмнения, че тези думи на Ердоган може и да не са истина.

Ситуацията обаче се заплита, защото от Бурса идва ново изявление на Ердоган: "Вижте, когато днес говорим за Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, някой ни гледат като паднали от небето, даже с куража на своята неграмотност, ни питат какво общо може да има Турция с Ирак и Босна. А всъщност тези земи, които споменаваме като извънземни, са част от нашата душевност. Възможно ли е да приемаме и да мислим за различни или отделени едни от други Газиантеп и Алепо, Одрин и Гюмюрджина, Кърджали и Бурса, Скопие...".

Това се случва на фона на пълното зацикляне на българските дипломатически рефлекси след провала в ООН и все по-странните отношения с Турция. Тези теми са от ключово значение защото в следващите години външната политика ще доминира ролята на президента. Той трябва да бъде преди всичко силен дипломат с характер. И да мисли повече за България, отколкото за Русия или САЩ. Нямам търпение да чуя позициите на петимата кандидати в дебатите на 2-ри ноември.

(*Коментарът е от фейсбук)