Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иракски сили участват в битката за Мосул.
Иракски сили участват в битката за Мосул.

“Ислямска държава” екзекутира най-малко 284 мъже и момчета в иракския град Мосул, съобщи Си Ен Ен. Разстрелът бил извършен в четвъртък и петък в южните квартали на града. След това джихадистите използвали булдозери, за да стоварят телата в масови гробове, изкопани в неработещ колеж по земеделие в северните части на Мосул.

Лидерът на “Ислямска държава” все още не е напуснал обсадения град, твърдят иракските власти. Според тях с присъствието си Абу Бакр ал Багдади цели да повиши бойния дух на джихадистите преди офанзивата на иракските сили.

Същевременно полицията в Киркук ликвидирала 48 джихадисти, които атакуваха града в петък, съобщи Ройтерс. Престрелките между полицаите и терористите продължиха и в събота. При офанзивата на терористите са загинали 80 души, повечето от които членове на силите за сигурност, а над 100 са ранени.

Нападението срещу Киркук е било планирано от главатаря на “Ислямска държава” Ал Багдади, за да бъде смекчен натискът по фронта при Мосул, заяви арестуван джихадист, цитиран от АФП.

Коалицията в Ирак нанесе удар по траурна процесия вместо по терористи в събота, съобщи РИА Новости.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади пък остава против участие на Турция в офанзивата за връщането на контрола върху Мосул, пише Ройтерс.