Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евролидерите са убедени, че Русия опитва да отслаби ЕС, но смекчиха тона за налагането на санкции заради “жестокостите” ѝ в Сирия, предаде Ройтерс. “Лидерите наблегнаха на различни прояви на руските враждебни действия - от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки и намеси в политическите процеси в ЕС”, каза на пресконференция на срещата на върха на ЕС в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

“Имайки предвид примерите за това, ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС”, подчерта той. Най-силно срещу въвеждането на нови санкции се е обявила Италия. Премиерът Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, заяви, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта в Сирия. В проектодокумент за срещата се посочвало, че се разглеждат “всички възможности, включително допълнителни санкции” срещу “поддръжниците на режима” в Сирия, което означава, че може да бъдат санкционирани граждани на Русия.

В окончателния текст обаче не се споменава за нови санкции. Именно Италия е блокирала първоначалния вариант. Великобритания, Франция и Германия са искали ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре бомбардировките в Алепо. Според канцлера Меркел ЕС може да приеме мерки срещу Русия, ако интензивността на ударите се запази. “Санкциите са последна крачка и всички считаме, че с Русия трябва да се проведе диалог. Санкциите за неспазването на Минските споразумения остават, а за нови ще говорим, ако продължат убийствата и бомбардирането на цивилни”, коментира българският премиер Бойко Борисов.