Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Новоселска прави театрална джаз импровизация по стихове на 14-годишната Дафина Георгиева в Театър 199. СНИМКА: СВЕТЛОЗАР ГЕОРГИЕВ
Мая Новоселска прави театрална джаз импровизация по стихове на 14-годишната Дафина Георгиева в Театър 199. СНИМКА: СВЕТЛОЗАР ГЕОРГИЕВ

Мая Новоселска търси “тъгопоглъщач”, но такъв няма. Актрисата е сама на сцената на Театър 199 в постановка по текстове и рисунки на 14-годишната Дафина Георгиева-Роня, чиято премиера е утре.

Талантливото момиче - ученичка в Американския колеж, си отиде от света, пометено на пешеходна пътека през 2003 г. “Със страшната гибел на Дафина Георгиева градинката на поезията ни май загуби едно ценно бъдещо цвете. И това е тъй тъжно, че никакъв тъгопоглъщач не може да помогне в случая”, пише Валери Петров. От тези негови редове идва и заглавието на спектакъла “Тъгопоглъщач”.

“Когато слънцето измете последните нощни сенки и забързаното утро хукне по улиците, аз грабвам мислите си и офейквам с тях…”, пише Дафи, която приятелите ѝ наричаха Роня по името на любимата ѝ героиня от роман на Астрид Линдгрен.

В спектакъла - театрална джаз импровизация, има песни по музика на Милчо Левиев, Антони Дончев, Румен Тосков. Затова Мая разчита на сцената на приятелското участие на Антони Дончев - пиано, Росен Захариев-Роко и Венцислав Благоев - тромпет. А тя чертае хоризонтите на богатия поетичен свят на младото момиче, което казваше: “Не позволявай да откраднат мечтите ти.”