Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин; Снимка: Ройтерс/Архив
Владимир Путин; Снимка: Ройтерс/Архив

След 6 часа разговори няма напредък в решаване на кризите в Украйна и Сирия

За първи път от 4 години насам руският президент Владимир Путин бе в Берлин за разговори с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Темите за обсъждане бяха две – Сирия и Украйна. Към украинските разговори се присъедини и президентът на Украйна Петро Порошенко, който след петчасови дискусии отлетя обратно за Киев.

Новината от разговорите с Путин в Берлин засега е само, че такива разговори въобще са се провели. Няма особен напредък след продължилите до 1 след полунощ дискусии. Руският президент даде и два особени знака към домакина си – той закъсня с половин час за срещата и остави останалите трима лидери да го чакат. На разговорите за Украйна пък присъстваше и най-верният му съветник по тези въпроси – Владислав Юревич Сурков. Сурков е в забранителния списък на ЕС и има забрана за влизане в стана-членка като част от санкциите срещу Русия. Изключение не представляват и дипломатически мисии. Тъй като идва с Путин обаче, е нямало как властите в Германия да му откажат да влезе в страната – това би означавало да върнат и руския президент. В правилата за налагане на санкции е предвидено да се дават кратки визи по изключение и Берлин спешно е издал такава на Сурков, за да не се провалят преговорите.

Роденият през 1952 г. Сурков е най-важният съветник на Путин по въпросите за Украйна. Той е човекът, който изхвърли от работа всички украинци от държавните институции в Крим и нареди техните места да се заемат от руснаци. Този процес започна преди анексията и продължи и след нея. Западът смята, че той е до голяма степен отговорен за разделението в Крим. Смята се също така и че Сурков е човекът на Путин, който дирижира и руската агресия в Донбас.

Присъствието на Сурков в Берлин може да се смята и за знак, че Русия също иска напредък в решаването на кризата в Украйна. Такъв бе отбелязан, макар и скромен. Бе начертан нов план за действие, който да доведе до умиротворяване на района, макар според Берлин той да трябва тепърва да се изчиства от противоречия. Украйна успя да наложи искането си за въоръжени полицейски патрули, контролирани от ОССЕ, в размирните региони. „И тази среща не роди чудеса“, коментира по-късно Меркел.

Разговорите за Сирия продължиха след тези за Украйна, като на тях не присъства Порошенко. Според източници от срещата дебатите са били яростни. Меркел и Оланд са обвинили Путин за хуманитарната криза в Алепо и са настояли бомбардирането на цивилни да бъде прекратено незабавно. Руският президент е склонил само евентуално да удължи примирието там. Преди началото на срещата той обяви 11-часово спиране на огъня. За да се удължи примирието обаче, трябва и другите групировки в Алепо да сложат оръжие, посочи той.

След отпътуването на Путин Меркел и Оланд дадоха среднощна пресконференция. „Имаме дебела дъска за пробиване, работата тепърва предстои“, коментира лаконично резултатите от разговорите германската канцлерка. Тя посочи и че остава в сила опцията на Русия да бъдат наложени нови санкции и заради Сирия. Това ще бъде обсъдено на срещата на върха в Брюксел.