Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иракски агенти измъчвали с инструменти опоненти на режима в подземен затвор в мисията на ООН срещу дома на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Иракският диктатор Саддам Хюсеин е имал тайна стая за мъчения, разположена в сутерена на иракската дипломатическа мисия към ООН в Ню Йорк.

Подземният затвор се е намирал в пететажна сграда в един от най-луксозните квартали - Манхатън, близо до Сентрал парк и точно срещу дома на милиардера и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Някои от най-доверените агенти на Саддам били изпращани в нюйоркската мисия, за да организират операции. Новината излезе през октомври след разкритията на двама иракски служители, настояли за анонимност, пред вестник “Ню Йорк пост”.

Стая за мъчения е била инсталирана в мисията в Ню Йорк, както и в други бази на Ирак по света след идването на Саддам Хюсеин на власт. Достъпът до тези места е бил строго забранен. Помещението в дипломатическата мисия в Ню Йорк е използвано години наред. То е било разделено на три части: офис, комуникационен център и затвор. В офиса са стояли агентите на службите за сигурност (т.нар. мухабарат), които носели 9 мм пистолети и били въоръжени с няколко калашника.

В комуникационния център е била разположена криптираща система за предаване на шифровани съобщения до Багдад. Затворът бил скрит с плътна метална врата с тежки стоманени решетки. Прозорецът на покрива на мисията бил така затъмнен, че американските ВВС сателити да не могат да проследяват какво се случва вътре. Иракските представители на службите също така наблюдавали американските шпиони, които се опитвали да прехващат разговорите им от кола, паркирана на улицата, според “Ню Йорк пост”.

В стаята за задържане в подземието на мисията на ООН агентите на разузнаването държали иракчани, живеещи в САЩ. Те били канени в сградата по официални бизнес дела, но след като влезели вътре, ги затваряли в стаята с физическа сила. Принуждавали ги да сътрудничат на иракския режим и да върнат семействата си в Ирак.

Двамата източници описват стаята в дипломатическата като тъмно помещение с дебели укрепени врати, но според тях не е имало нужда от звукоизолациите. Един от иракчаните казва: “Стаята бе така укрепена, че никой да не може да я отвори или разбие. Но нямаше нужда от това.” “Вие няма да чуете някой да крещи там”, допълва другият служител. Има няколко доклада, че хора са умирали в зловещата стая. Докато са били вътре, затворниците са били измъчвани с въже, кабели или дървени дъски, за да изтръгнат ноктите им или просто да ги пребият.

Подобна бе картината в стая за мъчения на Саддам, открита от коалиционните сили при влизането им в Басра – с пръстени от ръждясала стомана, които висят от тавана, и електрически проводници до тях.

Това са инструменти за причиняване на страдания, използвани някога от тайната полиция срещу опонентите на режима според британския “Телеграф”.

По този зловещ начин в тайната стая в Ню Йорк са били третирани предателите и онези, които са отказвали сътрудничество. “Ако моят собствен пръст ме предаде, то тогава аз ще го премахна или отрежа”, казвал Саддам Хюсеин според един от източниците, цитиран от американски и британски издания.

Има няколко доклада, че когато хората са умирали в стаята, предавали телата им обратно в Ирак под формата на дипломатически товар, за да не може да бъдат открити от американските митници, защото нямали право да го отворят.

Мисията, разположена срещу дома на Майкъл Блумбърг, е била претърсена през 2003 г. след падането от власт на Саддам в Ирак от федерални следователи. “Американски официални лица дойдоха.

Те взеха драйвъри, компютри. Влязоха в хранилищата – те ги разбиват, за да ги отворят Официално те управляваха Ирак, защото ние нямахме правителство.

Върнахме си мисията обратно след по-малко от година – казва едно от официалните лица пред “Ню Йорк пост” и допълва: - Иракската тайна служба бе изпратена в Ирак завинаги.” Според двамата иракчани, направили скандалните разкрития, информацията за мъченията в стаята е потънала някъде.

Каква е била съдбата на тъмницата, четете в хартиеното издание на "168 часа".