Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наричат страната “Северна Корея на Балканите”.

Транснистрия е малка ивица земя между Молдова и Украйна. Предричат й, че тя ще бъде поредният залък, кой Русия ще глътне и ще присъедини към огромната й територия. В нея живеят близо 500 000 души, има си парламент, постоянна армия и собствена валута - всички атрибути на независимата нация.

Но Транснистрия изобщо не е независима. Всъщност в очите на света тя дори не съществува.

Макар и гражданите на малката област в Молдова да са добре настроени към Русия, а тя от своя страна да ги снабдява с безплатен газ и провизии, експерти твърдят, че

Путин обмисля анексирането на Транснистрия също като направи това с Крим. През последната година проруските сепаратисти в Украйна са стоварили част от техниката си на територията на страната. А преди няколко месеца те подканиха гражданите й чрез референдум окончателно да се присъединят към Русия.

Експертите добавят, че Транснистрия е перфектното място, откъдето да започне руската инвазия към Балканите. Завладяването на социалистическата държава ще предостави на Русия лесен път към Одеса и възможност да приклещи Украйна не от две, а от три страни. 

Естествено, има и пречки Страната е толкова малка (само 4000 кв. км), че някои от проруските сепаратисти и военните, разхождайки се, без да искат, нарушават някоя държавна граница. В началото на 90-те г. Транснистрия обявява своята независимост от Молдова, която тъкмо се бе отцепила от Съветския съюз. Целта бе да се запази комунизмът на територията на анклава и той да остане част от СССР.

Успява да го прави и до днес. Накъдето и да погледне човек, вижда социалистически паметници, знаци и символи. По улицата се движат добре познатите лади и волги, а портрети на Ленин, Сталин и Путин висят от стените на всеки дом. Но макар да обявява независимост от Молдова, Транснистрия така и не получава статут на отделна държава, защото никой друг, дори и осигуряващата я с доставки Русия, не е признала независимостта й

Така останалите единствени със сърп и чук на корицата си паспорти през XXI век са невалидни където и да било другаде по света.

Два месеца след създаването на социалистическата република Молдова се опитва да премахне изкуствено построената граница.

И пламва гражданска война, която трае две години. Умират близо 700 души. За страна с изключително малки размери се оказва, че Транснистрия притежава огромна армия и невероятен запас от оръжия, който плаши молдовците. В крайна сметка те отстъпват и оставят Транснитрия да съществува самостоятелно и едновременно с това да липсва от всички световни карти.

Наричат Транснистрия “Северна Корея на Балканите”. Да отидеш там дори и само за да разгледаш, е трудно и не особено безопасно. За да останеш повече от ден, задължително трябва да поискаш разрешение от местните управници.

А за да останеш повече от няколко дни като британския журналист и фотограф Томас де Уал трябва да водиш преговори с КГБ на Транснистрия в продължение на няколко месеца. Граничарите са може би най-корумпираните хора в страната.

Те винаги са се забърквали в проблеми с чужденците и често стават част от схеми за изнудване. Един от начините да извадят пари от проявилите интерес към страната туристи е случайното “забравяне” да поставят един от двата печата в паспорта на пристигащия в нея.

Така той все едно е влязъл нелегално в страната, бива задържан и се налага “да си купи” излаза навън. Обикновено това струва 25-50 евро.

Какви са хората в Транснистрия, четете в хартиеното издание на "168 часа".