Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган отново разбуни духовете в съседна Гърция, но отекнаха и у нас. Часове след скандала от турската страна обявиха, че думите на техния лидер са неправилно преведени. За какво всъщност става въпрос?

В събота Ердоган говори на среща на евразиатския ислямски съвет. Там  обявил, че „Турция не е само Турция...Освен за 79 млн. свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки
Турският президент също така споменал и за „Западна Тракия“, като припомнил, че според т.нар.„Национален договор“ от 1920 г. (приет от кемалистите, а също и от османските турци) юридическият статут трябва да се определи въз основа на свободно проведен референдум в района“.
Според първоначалния превод Ердоган бил казал, че „някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“.

Преводът на речта на Ердоган буквално взриви съседна Гърция. "Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност. Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна“, реагира като ужилено гръцкото външно министерство. 

Това е втората подобна изява на Ердоган, който преди няколко месеца също се огледа в чужди територии. И този пък като миналия от турската страна обвиниха съседите си, че са се изгубили в превода. Ердоган не бил имал точно това предвид и не трябвало да се бърза със заключенията, преди да се намери качествен преводач, който да обясни какво точно е казал турският президент. Гръцките медии обаче не повярваха на самоопровергаването от турска страна.

 "Ердоган бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия", обобщава настроенията в Гърция в. "Елефтерос типос".